Nová strategie zdravotnictví? Nabízí se slučování nemocnic

19. 6. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Strategii rozvoje zdravotnictví v kraji přijel zdravotníkům do Sokolova vysvětlit generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík spolu s krajskou radní pro zdravotnictví Berenikou Podzemskou. Uvedli, že zachovat současné tři nemocnice v dosavadní stavu je spíše utopie...


Sdělili, že transformace bude stát stamiliony korun. Mluví se dokonce o výstavbě nové centrální nemocnice za miliardu korun.

Fojtík uvedl, že klesly chirurgické výkony takřka o třetinu. „A to je problém. Kvůli poklesu chirurgických úkonů o pětatřicet procent přišly sankce od pojišťovny ve výši šesti milionů korun,“ řekl. Navíc lékařům tím pádem klesá odbornost. To chce vedení nemocnice zlepšit. Naráží však na problém nedostatku atestovaných lékařů a zkušených zdravotních sester. „Je třeba zlepšit mediální obraz Karlovarské krajské nemocnice. Dnes například neseženeme do Sokolova primáře, přestože mu nabízíme plat 100 tisíc korun,“ pokračoval Fojtík. „Je zde třeba třicet milionů korun na obnovu přístrojů. Dalších sto třicet milionů je investice do výtahů, zateplení budov, havárií nebo centrálního příjmu,“ uvedl.

Zdravotníci také vyslechli informace o tom, že řešením zdravotnictví v kraji nejsou tři chátrající nemocnice s dosluhujícím zařízením.

Berenika Podzemská tak představila možné varianty. „Nabízí se varianta sloučení sokolovské nemocnice s chebskou a rozvoj karlovarské nemocnice,“ řekla. Další varianta je podle radní zřejmě nejschůdnější.

Jedná se o sloučení sokolovské a karlovarské nemocnice v jednu novou budovu a opravu chebského špitálu. „Kde bude stát, však zatím nevíme. Musíme nejdříve zjistit majitele pozemků. Ale v plánu je postavit novou budovu mezi Sokolovem a Karlovými Vary,“ poznamenala .“ Díky nově budované rychlostní komunikaci R/6 bude dostupná z obou měst v řádu několika minut,“ dodala radní Podzemská.

Podle Fojtíka je i personálu tak na dvě nemocnice. Slibuje si pak lepší organizaci práce. Navíc vize nové moderní nemocnice za 3,5 miliardy korun bude prý motivovat zdravotní personál do budoucna.

Vedení tvrdí, že problém s financemi musí vyřešit politici, ale investice se prý vyplatí.

Staré areály zcela nevyhovují a personál udržuje chod nemocnic jen za cenu přesčasových hodin.

Roman Cichocki, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?