Novartis studuje možnosti sloučení s firmou Aventis nebo Sanofi

8. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O firmě Novartis se v posledních týdnech často mluví jako o možném zachránci německo-francouzského výrobce léků Aventis před nepřátelským převzetím ze strany menšího francouzského rivala Sanofi-Synthélabo. Novartis, který je pátým největším výrobcem léčiv na světě, se ale zajímá jak o Aventis, tak o Sanofi...


O švýcarské firmě Novartis se v posledních týdnech často mluví jako o možném zachránci německo-francouzského výrobce léků Aventis před nepřátelským převzetím ze strany menšího francouzského rivala Sanofi-Synthélabo. Novartis, který je pátým největším výrobcem léčiv na světě, se ale zajímá jak o Aventis, tak o Sanofi, napsal deník Le Figaro.

Firma Novartis, která vznikla v roce 1996 fúzí výrobců Sandoz a Ciba-Geigy, je podle slov svého šéfa Daniela Vaselly připravena reagovat na situaci v odvětví. Světová farmacie čelí tlaku na snižování cen a rostoucím nákladům na vývoj nových preparátů.

Vasella nicméně upozornil, že Novartis nebude vstupovat do fúzí nebo chystat akvizice za každou cenu. Zároveň vyloučil jakoukoli nepřátelskou transakci ze strany společnosti Novartis.

„Studujeme možnosti propojení naší firmy jak se společností Aventis, tak se Sanofi,“ citovala agentura Reuters Vasellovo vyjádření pro týdeník Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.

Spojení firem Novartis a Aventis by bylo podle analytiků smysluplnější. Vznikla by tak druhá největší farmaceutická společnost na světě. „Její vzájemné synergie by mohly vést k úsporám ve výši 3,2 miliardy eur, což je dvakrát více než v případě spojení firem Aventis a Sanofi,“ uvedl pro agenturu Reuters analytik Oliver Kaemmerer ze společnosti Kepler Equities.

Švýcarský farmaceutický koncern Novartis nechce zůstat stranou současného vývoje v sektoru.

Spojení s firmou Aventis by bylo také velkým přínosem pro Novartis v oblasti léčby diabetu a nádorových onemocnění. Aventis má rovněž velmi dobré výsledky v oblasti virologie, konkrétně s vývojem vakcín.

„Velikost není zárukou úspěchu, ale omezuje rizika podnikání.“ dodal Vasella pro Neue Zürcher Zeitung am Sonntag. Švýcarský výrobce má na rozhodnutí tři měsíce času, protože nabídkové řízení na odkoupení akcií firmy Aventis skončí na začátku června.

Někteří analytici nepovažují případné spojení firem Novartis a Aventis za šťastný nápad. Aventis vykazuje mnohem nižší růst než Novartis a platnost celé řady patentů této společnosti brzy vyprší, upozorňují experti. Hodnota prodeje těchto starších preparátů dosáhla loni 6,5 miliardy eur.

Sabina Kunešová, Hospodářské noviny

DÁLE ČTĚTE:
Francouzští regulátoři schválili nabídku Sanofi na Aventis
Aventis: Nabídka Sanofi na převzetí je nízká

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?