Nové budovy přinesou do města rozvoj medicíny

19. 3. 2011 9:14
přidejte názor
Autor: Redakce
K rozvoji lékařských věd nejen v oblasti vzdělání, ale i výzkumu mají přispět dvě nové budovy na půdě Lékařské fakulty Univerzity Palackého (UP) v Olomouci.


Jejich výstavbu včera slavnostně zahájili. Vedle dostavby Teoretických ústavů jde i o objekt Ústavu molekulární a translační medicíny. Univerzita na ně z evropských zdrojů získala téměř dvoumiliardovou podporu. „Jejich vybudováním posuneme výzkum a výuku o úroveň výš,“ uvedl rektor UP Miroslav Mašláň.

Ústav molekulární a translační medicíny se zaměřuje především na výzkum nádorových a infekčních onemocnění, vývoj nových diagnostických postupů a léků. „Samotná stavba ústavu představuje investici okolo dvou set milionů korun, dvakrát tolik peněz půjde na přístrojové vybavení laboratoří.
Vzniká špičkové vědecké centrum vybavené nejmodernějšími technologiemi. Již v prvním roce jeho existence vědečtí pracovníci napsali řadu publikací a několik patentů,“ uvedl ředitel ústavu Marián Hajdúch.

Pro vedení Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) znamená dostavba Teoretických ústavů zkvalitnění a zpříjemnění výuky, ale také příliv nových studentů, ze kterých by mohli být vynikající lékaři. Své schopnosti by pak mohli uplatnit hlavně v olomoucké nemocnici. „Z pohledu biomedicínského centra je to věc, která zvyšuje prestiž celé nemocnice. To, že tady je centrum, kde bude výzkum na vysoké úrovni, znamená, že bude aplikovaný přímo v praxi. Myslím si, že je dobře, že nevzniká někde na okraji města, ale v areálu nemocnice,“ podotkl ředitel FNOLRadomír Maráček. Dostavbu teoretických ústavů, které fakultě slouží od 50. let minulého století, si vyžádal nevyhovující stav budovy.

Během dvou let vedle starého objektu vznikne nová budova o celkové ploše 16 443 metrů čtverečních. „Výrazně se rozšíří prostor pro výuku, bude zde spousta nových poslucháren, staré Teoretické ústavy se propojí s novou částí, přibude aula, kterou jsme postrádali. Především tam budou laboratoře pro studenty,“ řekl děkan fakulty Zdeněk Kolář.

Na dostavbu univerzita získala přes 798 milionů korun, z toho asi 679 milionů korun činí evropská dotace. Výstavba ústavu má být ukončena letos v prosinci, dostavba Teoretických ústavů v srpnu 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?