Nové Kardiologické centrum AGEL

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Jedno z nejmodernějších kardiologických pracovišť vzniklo po rozsáhlé rekonstrukci Kardiologického centra AGEL v areálu Pardubické nemocnice. Nově zbudované centrum nabízí rentgenové přístroje s vysokou rozlišovací schopností, vysokofrekvenční ultrazvuk či přístroje umožňující 3D rekonstrukce krevního řečiště. Celková investice dosáhla 96 milionů korun.




Stavba budovy Kardiologického centra AGEL byla zahájena v lednu letošního roku. „Zatímco dosud jsme měli k dispozici omezenou plochu přímo v budově Pardubické nemocnice, kde byl umístěn jeden katetrizační sál a velmi stísněné zázemí pro personál, nyní nám slouží nová prostorná budova. Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo i původní oddělení a s novými prostory bylo účelně propojeno spojovacím koridorem,“ popsal předseda představenstva Kardiologického centra AGEL Pavel Fojtík.
Hlavním důvodem pro vybudování nových prostor byl vznik druhého katetrizačního sálu (na fotografii),

který bude přínosem především pro pacienty. Dva sály se shodnými angiolinkami totiž zvýší bezpečnost výkonů i provozní spolehlivost pracoviště. Díky novému technickému vybavení se centrum dostává na špičku v celé České republice. „Pacienti u nás mají bez přehánění k dispozici vrchol současně dostupných vyšetřovacích i léčebných technik v koronární medicíně. Jedná se například o moderní rentgenové přístroje s vysokou rozlišovací schopností, vysokofrekvenční ultrazvuk nebo vybavení umožňující 3D rekonstrukce krevního řečiště,“ řekl vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL Ivo Varvařovský.

Zrychlený příjem

Výrazně bylo také usnadněno a zrychleno přijímání pacientů s akutním infarktem myokardu. „Sály jsou prostorově i přístrojově špičkově vybaveny pro ošetření i těch nejtěžších forem akutního infarktu. O tyto pacienty můžeme kvalitně pečovat také díky mezioborové spolupráci s oddělením ARO a kardiologie Pardubické nemocnice,“ uvedl primář Varvařovský a doplnil, že díky geografickému umístění má pardubické centrum odpovědnost nejen za pacienty z Pardubického, ale také z významné časti Středočeského kraje. Pracoviště výrazně zvýší pohodlí samotných pacientů. V nové budově centra vznikl také denní stacionář, který je stavebně oddělen od nemocničních budov a umožňuje třetině nemocných absolvovat katetrizační vyšetření bez nutnosti hospitalizace. „Zatímco dosud museli být i lidé, kteří podstupovali jednodušší zákrok, hospitalizování minimálně na jednu noc v nemocnici, nyní jsou ještě týž den propuštěni do domácího prostředí. Po zákroku jen několik hodin setrvají ve stacionáři na pozorování,“ vysvětlil primář s tím, že zvýšením kapacity o další katetrizační sál zároveň odpadne nutnost provádět výkony až do pozdních hodin. Nemocným se tak po přijetí výrazně zkrátí doba čekání na výkon.

Arytmologická ambulance navíc

Do nové budovy byla také přestěhována arytmologická ambulance. „Zde mohlo navíc dojít i ke zvýšení kapacity a namísto jedné arytmologické ambulance nyní slouží pacientům dvě. Na nově vzniklém pracovišti se chceme věnovat především telemedicíně – v blízké budoucnosti by již pacienti s implantovaným kardiostimulátorem a defibrilátorem nemuseli na kontroly dojíždět, ale pomocí speciálního softwaru dojde k přenosu dat na dálku,“ plánuje lékař z arytmologické ambulance Aleš Havlíček.
Součástí nové budovy je také výukové centrum, které je stejně jako katetrizační sál technicky vybaveno zázemím pro přímé přenosy z prováděných zákroků. Kardiologické centrum se tak může zapojit do vrcholných vzdělávacích akcí v Česku i ve světě.
Celkové náklady na vybudování moderního centra se vyšplhaly na celkem 96 milionů korun, přičemž ze strukturálních fondů Evropské Unie byla uhrazena jedna ze dvou angiolinek v hodnotě 20 milionů korun. Jen stavební investice vyšly na 50 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?