Nové látce pomohla na svět snaha vydělat

27. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komentáře a rozbory situace kolem nově objeveného nedovoleného podpůrného prostředku tetrahydrogestrinon (THG) vyvolávají více otázek, než jeho objevení zodpovědělo. Jak napsal německý list Die Welt - svět dopinku se dostal do jiné dimenze...


Britský Telegraph staví vedle sebe dvě emoce: frustraci a euforii. Ta první nyní postihuje sportovce po celém světě, neboť vlna testů archivovaných vzorků moči na nově odhalený steroid teprve začíná.

Jak řekl generální sekretář Mezinárodní atletické federace István Gyulai: „Jsme pro transparentnost. Chceme čistý sport a toto je naše velká příležitost.“ Jeho euforii, sdílenou mnoha dalšími, však jiní vyvažují skepsí.

Látku braly destítky až stovky sportovců

Ukazuje se, že THG se vyráběl průmyslově. Byla tu tedy poptávka (podle některých dokonce zakázka), na jejímž základě začal specializovaný tým vyvíjet „nezjistitelný“ dopink.

Ať už vývoj financoval kdokoli, evidentně šlo o dobrý obchod. Látku pravděpodobně braly desítky až stovky sportovců, především atletů a především v USA. Dosud není jisté, zda šlo o měsíce či dokonce roky.

Když byla zjištěna přítomnost stimulantu modafinil ve vzorku moči dvojnásobné zlaté medailistky ze srpnového mistrovství světa Kelli Whiteové, vrhlo to stín podezření na jejího trenéra Remiho Korchemnyho.

Stejný muž má ve své skupině i Dwaina Chamberse, jednoho ze závodníků pozitivně testovaného na THG.

Mezi zmíněnými atlety je diametrální rozdíl. V případě Whiteové jde o vycházející hvězdu, která musí vrátit obě medaile a odměnu 12 tisíc dolarů, jež se k jejím úspěchům na šampionátu váže.

Sprinter Chambers, to už je sportovní celebrita. Pokud B-test potvrdí, že nedovolenou látku v sobě měl, přijde o stříbro z MS britská štafeta, on sám je však ohrožen hůř.

Hrozící doživotní zákaz startů na olympijských hrách a dvouletý zákaz činnosti pravděpodobně odradí jeho soukromé sponzory. Internetový server foxsport.news.com odhadl, že Chambers by přišel o příjem ve výši kolem pěti miliónů dolarů.

Finanční postihy jsou na seznamu navrhovaných opatření, jak postupovat proti dopujícím sportovcům, předloženém k diskusi Antidopinkovou agenturou Spojených států amerických (USADA).

Zpřísnit tresty za doping

Její šéf Craig Masback chce změnit dosavadní praxi dvouletých trestů při prvním odhalení dopinku rovnou na celoživotní zákaz činnosti.

Jak sportovec, tak jeho trenér by měli podle amerického „dopinkového cara“ zaplatit pokutu 100 tisíc dolarů.

Masback hodlá do dvou týdnů svolat velkou konferenci se zástupci jednotlivých sportovních svazů a předních zámořských lig různých kolektivních sportů. Ti byli dosud známi svým vlažným přístupem k testům na nedovolené prostředky.

Podle některých pozorovatelů chce vedoucí USADA rozpoutat nový hon na čarodějnice.

Už tyto i budoucí události ukazují, jak je důležité, že k odhalení THG došlo v USA. Na činnost laboratoře Balco v kalifornském Burlingame upozornil anonymně „jeden z uznávaných atletických trenérů“.

Představitelé amerického sportu pak našli nejen dostatek vůle toto důvodné podezření vyšetřit, ale také dostatek peněz. Byl vytvořen osmičlenný tým, jehož úkolem bylo najít metodu vedoucí k odhalení rafinované látky.

Byl to jeho vedoucí, molekulární farmakolog Don Catlin, kdo vyřkl důležitou větu znepokojující ochránce čistoty sportu: „V různých sportech se pravděpodobně používají podobné nezjistitelné látky.“

Bylo by proto chybou domnívat se, že THG je americkou záležitostí. Šéfka britského antidopinkového výboru Michele Verrokenová sice řekla, že na začátku pátrání po dalších sportovcích, kteří by mohli užít nově objevenou látku, se její orgán soustředí na sportovce trénující v USA, avšak dodala:

„Nesmíme podceňovat vliv peněz. Jestliže tým odborníků vyvinul takový dopink, chtěl ho prodávat co nejširšímu okruhu sportovců.“

Postoje k THG jsou různé. Mezinárodní lyžařská federace vydala před víkendovým startem Světového poháru prohlášení, že testy na nový anabolický steroid zavede okamžitě. „Není na co čekat. Smlouva s dopinkovými laboratořemi je již dohodnutá,“ řekla generální sekretářka FIS Sarah Lewisová.

Z tradiční bašty strážců čistoty sportu Austrálie však zatím přišla rezervovaná reakce. „Doufám, že v tom nejedeme,“ prohlásil jeden z ředitelů atletického svazu David Culbert pro deník The Age. Ihned ale dodal: „Stoprocentní jistotu nemáme.“

JOSEF KÁNINSKÝ, Hospodářské noviny, 27.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?