Nové mikroskopy v ICRC v Brně umožní lépe zkoumat kmenové buňky

30. 8. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové mikroskopy umožní vědcům v Klinickém centru mezinárodního výzkumu (ICRC) v Brně zblízka zkoumat kmenové buňky. Výsledky mohou pomoci při léčbě některých nemocí, například rakoviny. Novinářům to řekl vedoucí mezinárodního výzkumného týmu Martin Klabusay. Výbava laboratoře pro výzkum kmenových buněk vyšla na více než 30 milionů korun. Kmenové buňky mají totiž schopnost sebeobnovy a jsou proto přínosné ve výzkumu obnovy tkání.


V ICRC jsou nově vědcům k dispozici laserový skenovací mikroskop, multifotonový mikroskop a laserový mikrodisekční mikroskop. Vědci si v nich mohou kmenové buňky přiblížit, sledovat jejich interakce, nebo si pomocí počítačů vyříznout požadovaný vzorek k další analýze. „Jsme díky tomu schopni izolovat i jednu jedinou buňku z nádorové tkáně. To nám umožní lépe poznat konkrétní tkáň a zacílit léčbu přímo na konkrétního pacienta,“ uvedl Klabusay.

Laboratoř s mikroskopy je v podzemí, aby výzkumníky nerušily otřesy a světlo. Jeden z přístrojů například dokáže sledovat rychlé děje mezi buňkami a pořídí obrazy vzorku ve vysoké kvalitě rychlostí až 120 snímků za sekundu. Vědci tak sledují vzájemnou interakci a komunikaci buněk, což jim umožní lépe pochopit jejich fungování.

Kromě schopnosti sebeobnovy musí mít kmenové buňky také schopnost přeměny na zralé buňky. V budoucnu by tak kromě nádorů mohly pomoci léčit diabetes, srdeční infarkt či mozkovou mrtvici. Vědci v ICRC zatím zkoumají kmenové buňky na zvířatech, cílem je zahájit klinické testování léčby u nemocných lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?