Nové onkologické centrum se staví v Plzni

12. 12. 2008 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Stavbu nového moderního pavilónu Komplexního onkologického centra (KOC), které bude sloužit jak Plzeňskému, tak Karlovarskému kraji, zahájila včera Fakultní nemocnice Plzeň ve svém lochotínském areálu. Právě sem se v létě 2010 přestěhuje Onkologické a radioterapeutické oddělení, které sídlí v Doudlevcích a je tak značně vzdáleno všem navazujícím lékařským oborům...


Toto pracoviště zajistí kvalitní a efektivní péči pacientům Plzeňského i Karlovarského kraje

„To je také velká bolest tohoto našeho pracoviště, navíc je ve starém objektu z roku 1900, který sice prodělal nějaké úpravy na začátku 90. let, ale nezaručoval zejména pacientům takový komfort, jaký je zapotřebí. Nová budova zároveň umožní i další rozvoj tohoto oboru. Nové centrum je v regionu zapotřebí, neboť zde každoročně registrujeme více než 2000 nových pacientů s nádorovým onemocněním,“ řekla při této příležitosti Jaroslava Kunová, ředitelka FN.

Nové centrum bude vybaveno nejmodernější diagnostickou a léčebnou technikou, takže v rámci jednoho zařízení bude zajištěna léčba chirurgická, chemoterapií, ozařováním i následná rehabilitace a ambulantní péče.

Kromě toho se navýší počet lůžek z 65 na 90, budou zde instalovány tři lineární urychlovače a připravena místnost na čtvrtý. Nové sídlo KOC vyroste v blízkosti vjezdu do nemocnice a s ostatními objekty v areálu bude spojeno podzemní chodbou.

Podzemní části budovy jsou určeny pro provozy, kde je třeba odstínění radiačního záření, dále laboratoře a technologické zázemí, v nadzemních částech objektu pak budou umístěny ambulance, stacionáře pro podávání chemoterapie a lůžková část. Estetickou a stavební zajímavostí bude i vybudování pěti podzemních atrií s průhlednou ochozí střechou na úrovni terénu. I v podzemí tak budou moci pacienti i personál využívat přirozené denní světlo. Náklady na vybudování KOC se vyšplhají k jedné miliardě Kč, z čehož stavební část bude stát polovinu. Finance na ni půjdou ze státního rozpočtu, zařízení si bude hradit FN sama.

„Naše ministerstvo je ochotno financovat obor tam, kde je zajištěna špičková péče, a ta může být jen v centrech. Neboť platí rovnice koncentrace = efektivita a kvalita. Plzeňská FN prošla výborně dvěma audity, které prověřily její kvalitu. I proto jsme uvolnili prostředky na stavbu nového centra v Plzni, protože nechceme stavět nesystémové Potěmkiny,“ zdůraznil první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, který se zahájení výstavby účastnil.

Svatava Hernandezová , Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?