Nové prachatické sídlo záchranářů a hasičů umožní společný nácvik

17. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společné sídlo záchranářů a hasičů je v českých poměrech jedinečné - umožní oběma složkám nacvičovat zásahy i zpětně hodnotit svou práci, řekl ředitel záchranné služby Juljo Hasík...


PRACHATICE - Pod jednou střechou budou sídlit záchranáři a hasiči v Prachaticích. Zdravotníci se do nové budovy integrovaného záchranného systému nastěhují již v pondělí, hasiči je budou následovat později. Společné sídlo oběma složkám umožní nacvičovat zásahy i zpětně hodnotit svou práci, řekl v pátek ČTK ředitel Záchranné zdravotnické služby v Prachaticích Juljo Hasík.

Podle něj je sídlo v českých poměrech jedinečné. Spolu s podobným, které leží v několik kilometrů vzdáleném Vimperku, zajišťuje totiž rychlou a kvalitní pomoc záchranářů a hasičů na celém území okresu Prachatice. Na záchranáře čeká nové přístrojové vybavení.

Organizaci výjezdů bude nyní řídit společné operační centrum. V budově je také ordinace, kde lékaři záchranné služby poskytnou pomoc při akutním poranění. Současně disponují i malým sálem, který v případě potřeby umožní stabilizovat pacienta před převozem do nemocnice. V areálu nechybí heliport.

Stavba se začala plánovat již před deseti lety, zahájena byla v roce 2000. Celkem stála 65 milionů korun, z nichž 16 hradili záchranáři a zbytek hasiči.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?