Nové přístroje pomohou nemocnici v Plzni vyšetřit nedonošené děti

30. 6. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňská fakultní nemocnice získala speciální přístroje, které pomohou lékařům s vyšetřením nedonošených dětí. Nemocnice pořídí pro Centrum vývojové péče Neonatologického oddělení z norských fondů za zhruba 8,6 milionu korun sonograf, speciální kameru pro vyšetření sítnice i nábytek, řekl novinářům ředitel nemocnice Václav Šimánek. Pětinu nákladů hradí nemocnice ze svého rozpočtu.


Dosud museli oční lékaři nedonošené děti vyšetřovat klasickým přístrojem, oftalmoskopem. Jedno vyšetření ale trvalo pět i sedm minut. „Teď během velice krátké doby sondou, která připomíná ultrazvukovou sondu, kterou přiložíme k očku miminka, získáme buď videosekvenci nebo řadu snímků a můžeme je v časovém průběhu porovnávat,“ popsala přednostka oční kliniky FN Plzeň Renata Říčařová.

Nová speciální kamera pro vyšetření očí u předčasně narozených miminek může pomoci lékařům zachránit zrak dítěte. Nedonošené děti podle primáře neonatologie Jiřího Dorta trpí mimo jiných komplikací právě i poruchami zraku. Zmíněná kamera dokáže rychle a přesně získat obraz sítnice a z videa či sekvence snímků mohou lékaři odhalit takzvanou retinopatii nedonošených, což je onemocnění typické pro děti s nízkou porodní hmotností.

„My všechny nedonošené děti musíme vyšetřit několikrát, abychom vyloučili, že u nich nevzniká poškození oka, poškození sítnice - retinopatie nedonošených. Je známo, že čím menší je porodní váha nedonošeného dítěte, tím větší je riziko vzniku poškození sítnice,“ řekla Říčařová.

Vyšetření se opakují, a lékaři tak mohou včas odhalit změny, které by mohly vést k těžké poruše zraku nebo slepotě. Pokud lékaři odhalí středně závažné stádium poškození, odjíždějí děti do centra v motolské nemocnici, kde se provádějí laserové operace a další oční výkony i u tak malých dětí. Plzeňská oční klinika provede ročně 1200 vyšetření u stovek nedonošených dětí. Do Motola se na laserové ošetření sítnice posílá ročně zhruba šest dětí, dodala Říčařová. Cena speciální kamery je podle Šimánka kolem tří milionů korun.

Centrum vývojové péče působí pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Ambulantně se stará o nedonošené děti, děti s komplikacemi a nemocemi, vývojovými a genetickými vadami, které jsou po narození propuštěny z jednotek intenzivní péče domů. Ročně se centrum stará o tisícovku pacientů, kteří během roku docházejí opakovaně na kontroly a vyšetření. Centrum tak za rok provede kolem 10.000 výkonů. Dítě je v péči centra dle potřeby, u nezralých dětí až do předškolního věku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?