Nové směry boje proti Alzheimerově chorobě

15. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Alzheimerovou chorobou trpí dnes ve světě asi deset miliónů lidí. Protože je její výskyt nejvyšší u osob starších šedesáti let a takových lidí postupně přibývá, odhadují lékaři, že do roku 2025 bude pacientů kolem dvaceti miliónů. Několik farmaceutických firem letos zahajuje klinické pokusy s novými látkami...


Alzheimerovou chorobou trpí dnes ve světě asi deset miliónů lidí. Protože je její výskyt nejvyšší u osob starších šedesáti let a takových lidí postupně přibývá, odhadují lékaři, že do roku 2025 bude pacientů kolem dvaceti miliónů.

Nemoc se nedá vyléčit, dosud existující léky dokážou nejvýše zpomalit její postup a na čas potlačit její projevy.

Několik farmaceutických společností však letos zahajuje klinické pokusy s novými medikamenty. Například firma Neurochem začíná ověřovat na 950 pacientech svůj vlastní preparát, který podle předpokladů zastaví šíření plaků nebo jim úplně předejde.

Raná fáze klinických testů společnosti Eli Lilly zase zkoumá lék, který by měl zastavit vytváření enzymu hrajícího roli při tvorbě plaků v mozku. Medikamenty by se podle předpokladů mohly dostat do prodeje asi za pět let.

„Dlouho byl výzkum Alzheimerovy choroby depresívní oblastí, nyní bych řekl, že začíná vypadat slibněji,“ řekl Steven Ferris z Lékařské fakulty Newyorské univerzity pro list Wall Street Journal.

Významné pro farmaceutické firmy je, že současný prodej léků proti této nemoci má hodnotu asi miliardy eur ročně a pacienti jsou zejména v bohatších zemích, které si léčení mohou dovolit (v chudých zemích lidé umírají dříve, než se u nich choroba může projevit). Nynějším nemocným však nové léky už bohužel nepomohou; jsou nadějí pouze pro budoucí pacienty.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?