Nové účinky mohou viagře zajistit delší patentovou ochranu

21. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lék na potenci od amerického koncernu Pfizer je schopen léčit také plicní hypertenzi. Společnost Pfizer tak může dosáhnout dalších zisků, s kterými původně nepočítala, uvedl server NYTimes. Účinky viagry při léčbě plicního onemocnění prokázali lékaři na skupině 22 lidí, výsledky zveřejnili minulý týden…

New York/Praha – Lékaři objevili nové účinky viagry, která pomáhá mužům řešit problémy s poruchami erekce. Lék na potenci od amerického koncernu Pfizer je schopen léčit také plicní hypertenzi, životu nebezpečné onemocnění plic, které postihuje především ženy. Společnost Pfizer tak může dosáhnout dalších zisků, s kterými původně nepočítala, uvedl server NYTimes.

Účinky viagry při léčbě plicního onemocnění prokázali indičtí lékaři na pokusné skupině dvaadvaceti lidí. Výsledky pak zveřejnili minulý týden. Společnost Pfizer okamžitě oznámila, že si je ověří vlastním testem na větším počtu pacientů.

Pfizer navíc zvažuje, že by viagru prodával pacientům s plicní hypertenzí v jiném balení. „Patrně bychom změnili i barvu a tvar pilulek,“ uvedla společnost v prohlášení. Zda zvýší cenu v případě léků na hypertenzi, společnost zatím neuvedla. Léčba pomocí běžných medikamentů vyjde na sto tisíc dolarů ročně, léčení viagrou je desetkrát levnější.

Dodatečné příjmy pro Pfizer nejsou jediným přínosem nově objevených účinků viagry. Díky nim by totiž farmaceutickému koncernu mohla být prodloužena ochranná lhůta viagry. V příštích letech totiž končí platnost patentu a trh by tak mohla zaplavit generika, uvedl server Netzzeitung.de.

Pacientů s plicní hypertenzí je ve Spojených státech a Evropě přibližně sto tisíc. Vzhledem k dlouhodobé a nákladné léčbě se však vývoj léků k potlačování této nemoci farmaceutickým společnostem vyplatí.

Například firma United Therapeutics utržila v loňském roce za svůj přípravek Remodulin více než 45 miliónů dolarů. Prvním koncernem, který vyrobil prášek na hypertenzi, byla švýcarská společnost Actelion se svým lékem Tracleer. Vloni za něj utržila zhruba 235 miliónů dolarů.

Pokud se bude viagra široce využívat k léčení této nemoci, bude to další obrat v její historii. Původně totiž byla určena na léčení srdečního onemocnění angina pectoris. Při neúspěšných testech však někteří muži vykazovali vedlejší účinek: erekci.

Někteří lékaři však s novým použitím viagry nesouhlasí. „Podle mě je neetické léčit pacienty experimentálním prostředkem, když je na trhu schválený lék s prokázanými účinky, i když je dražší,“ uvedl Richard Channick z kalifornské univerzity.

Hospodářské noviny, 21.4.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?