Nové vedení Krajské zdravotní nechá prověřit zakázky

24. 4. 2009 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
ČT informovala, že získala tři smlouvy, podle kterých měla společnost v případě úspěšných projektů získat bezmála 15 milionů korun. Její odměna se tak v přepočtu na výši dotace pohybovala od pěti do deseti procent, což už je podle některých zastupitelů příliš...


Nové vedení Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, nechá podle České televize a serveru ct24.cz znovu prověřit své zakázky. ČR a server uvedly, že zpracování některých projektů z evropských fondů získala společnost Labská investiční, jejímž akcionářem je i krajský radní Mirko Bernas. Ve statutárních orgánech navíc sedí i řada dalších regionálních politiků. informovaly ČT a ct24.cz.

ČT informovala, že získala tři smlouvy, podle kterých měla společnost v případě úspěšných projektů získat bezmála 15 milionů korun. Její odměna se tak v přepočtu na výši dotace pohybovala od pěti do deseti procent, což už je podle některých zastupitelů příliš. „Obvyklá cena, jak jsem se informoval u jiných společností, které se tím zabývají, je 1,5 až tři procenta,“ řekl ČT zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Podle zastupitele Ústeckého kraje Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) „to je obrgauneřina, jaká se těžko bude hledat někde jinde“.

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra ČT řekl, že společnost Labská investiční byla vybrána na základě soutěže, ve které předložila nejnižší cenovou nabídku. Zda je deset procent hodně, nebo málo vzhledem k tomu, jaká byla odvedená práce, je podle radního Ústeckého kraje a předsedy představenstva Krajské zdravotní Petra Bendy (ČSSD) v tuto chvíli věc diskutabilní.

ČT a server dále uvedly, že otazníkem zůstává, komu Labská investiční patří. Společnost má akcie na majitele, akcionářem je tedy ten, kdo v danou chvíli drží akcie v rukou. Podle zápisů z valné hromady je jedním z největších spolumajitelů Bernas, který v krajských volbách kandidoval za Severočechy, ale teď spolupracuje s ODS a ČSSD.

Kolik zakázek Labská investiční od Krajské zdravotní dostala, se podle ČT a serveru také neví. „Obecně se jedná o informace v obchodním styku a nebudeme je zveřejňovat,“ uvedl Vondra.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?