Nové vybavení pomůže nemocnici ve Vysokém zlepšit péči o děti

14. 8. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zkvalitnit péči o nejmenší pacienty pomůže nemocnici ve Vysokém nad Jizerou nové vybavení za více než 230.000 korun, které pořídila nadace Kapka naděje. Specializovaný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie díky podpoře nadace získá ultrazvukový diagnostický přístroj a také mikrochirurgické nástroje.


ČTK o tom informovala ředitelka nemocnice Marcela Škodová. Přístroje by měla v pátek předat ředitelka nadace Vendula Svobodová.

Není to přitom poprvé, co Kapka naděje pořídila pro specializované pracoviště přístroje. Už před dvěma lety získala nemocnice vrtačku určenou na operace drobných dětských kostí za více než 410.000 korun. „I nové vybavení bude sloužit především při operacích malých dětí,“ dodala ředitelka.

Nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde už bezmála 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Zařízení má 52 lůžek, ročně ambulantně ošetří na 12.000 pacientů, z toho na 2200 je hospitalizováno a operováno. Lékaři se zaměřují nejen na poranění, ale i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Velkou část operací představuje ošetření poškozených dětských rukou, na něž se specializuje zdejší primářka Alena Schmoranzová.

V minulosti operovala třeba dvouletého Františka, který do Vysokého nad Jizerou přišel s tzv. lžícovýma rukama. Dítě nemohlo rukou nic uchopit, operatéři mu proto museli provést korekční operaci palce tak, aby úchop umožnili. Sedmiletá Bětuška zase trpěla makrodaktylií - obřími prsty, prošla sérií operací, při nichž jí chirurgové kosti postupně zkrátili. Takové zákroky pomáhá nové vybavení provádět přesněji a šetrněji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?