Nové způsoby zkoušení léků ušetří život statisícům králíků

13. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise představila nové způsoby testování léků, které zřejmě nahradí pokusy na laboratorních zvířatech. Jde o zjišťování toho, zda jsou v lécích přítomny sloučeniny způsobující horečky...


BRUSEL - Evropská komise dnes představila nové způsoby testování léků, které zřejmě nahradí pokusy na laboratorních zvířatech. Jde o zjišťování toho, zda

jsou v lécích přítomny sloučeniny způsobující horečky.

Tradičně se zkoumaná látka injektuje laboratorním králíkům a zapisují se změny jejich tělesné teploty.

Šestice alternativních testů, jejichž účinnost teď ověřuje tým komise, je založena na reakci lidských bílých krvinek se zkoumanou látkou a provádí se laboratorně, „in vitro“, nikoli tedy na živém organismu.

Podle Evropské komise, která provádění testů ověřuje a financuje, tak lze ušetřit život 200 tisíc laboratorních králíků ročně.

Nové testy jsou prý také rychlejší, levnější a přesnější. „Vzhledem k výsledkům studie se zřejmě nahradí nynější pokusy na zvířatech, “ tvrdí komise.


Tým bruselské exekutivy nyní ověřuje nezávadnost testů, které zatím používá asi 200 laboratoří v různých zemích světa. Výzkum spadá do 5. rámcového programu EU pro vědu a výzkum.

Doposud je v této oblasti známá a užívaná jediná alternativní zkouška, založená na srážlivosti bílých krvinek ostrorepa amerického (Limulus Polyphemus).

Při testu se zkoumaná látka smíchá s krevním extraktem ostrorepa. Je-li přítomen bakteriální endotoxin, vzniknou ve zkumavce pevné chuchvalce. Tento test ale není použitelný univerzálně.

Komise neví, kdy budou nové metody formálně přijaty, neboť to závisí na farmaceutických firmách, ne na institucích EU. Nedávno přijatá evropská legislativa ale zapovídá testy na zvířatech, jsou-li k dispozici zkoušky jiné.

Nové testy na lidských krvinkách jsou ale nyní v přechodné fázi, kdy se sice potvrdila jejich vědecká účinnost, je ale nutné stanovit oficiálně jejich možné vědecké využití.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?