Novela o regulaci reklamy na léky je před schvalováním

16. 5. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Před závěrečným schvalováním je po středečním druhém čtení novela, která by měla zabránit možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. O některá opatření se vedly spory. Zřejmě zůstanou bonusy v lékárnách, které ministerstvo zdravotnictví původně chtělo zakázat.


Jde o to, že řetězcové lékárny dávají pacientům na léky na recept třicetikorunový bonus, kterým jim kompenzují regulační poplatek. Nakonec patrně zvítězí stanovisko, podle kterého by jejich konec omezil hospodářskou soutěž.

Ministerstvo původně argumentovalo, že lékárny účtují zdravotní pojišťovně lék bez bonusu. Pojišťovna úhradu započte pacientovi do ochranného limitu, a pokud ho pacient překročí, pojišťovna peníze vrací a tím zaplatí částku dvakrát.

Vedle bonusů byl spor i o návštěvy zástupců farmaceutických firem v ordinacích lékařů. Ministerstvo chtělo, aby byly možné jen mimo ordinační dobu. Ustoupilo ale požadavku zdravotnického výboru, a tak novela by měla kompromisně stanovit, že návštěva zástupce nesmí omezit lékaře v poskytování zdravotních služeb.

Novela zákona o reklamě se týká i pohřebnictví, zakáže ji na pohřební služby ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Předloha rovněž omezí sponzoring kongresové turistiky. Stanoví, že jim lze hradit jen zdůvodnitelné výdaje - na dopravu, stravu, ubytování a registraci.

Norma zakáže předepisovat a vydávat léky na recept v souvislosti s reklamními pobídkami. Zakáže loterie a spotřební soutěže na léčiva a zařazuje nově dohled lékového ústavu na potraviny pro zvláštní lékařské účely. Za porušení zákona je pokuta až 15 milionů korun.

Poslanci dnes neschválili návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zkrácení lhůty mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním normy. Sněmovna tak bude o předloze rozhodovat patrně až na červnové schůzi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?