Novela o účetnictví se odkládá. Soukromníkům nebude lépe

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozepří mezi poslanci skončilo jednání o dílčí novele, která měla soukromé lékaře definitivně zbavit povinnosti vést podvojné účetnictví. Do legislativy se tato povinnost dostala asi omylem, privátní lékaři si ale na řešení budou muset počkat nejméně do květnové schůze dolní komory...


PRAHA -

Novelu předložila skupina poslanců ODS. Předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) do ní ale navrhla zapracovat změny, s nimiž autoři nesouhlasili. Využili pak svého práva a celou předlohu stáhli.

Podvojné účetnictví i pro lékaře s malým obratem

Současné znění zákona od ledna ukládá privátním lékařům vést podvojné účetnictví, i když nedosahují stanoveného obratu. Poslanci ODS navrhli, aby si také soukromí zdravotníci s ročním obratem do šesti milionů korun vystačili s evidencí příjmů a výdajů, jak to mohou dělat i ostatní.

Komunista Miroslav Opálka připomněl, že nejprve se povinnost soukromých lékařů dostala do legislativy omylem a pak se ji pokoušel už jednou odstranit Senát. Teď je tu novela, která má pochybnosti definitivně odstranit. Opálka v této souvislosti poznamenal, že práce zákonodárců často „nese znaky zmetku“.

Cabrnoch: příliš přísný zákon k soukromínkům

Sporný návrh se účetnictví netýkal. Hlavní autor novely, místopředseda zdravotního výboru Milan Cabrnoch (ODS) uvedl, že by profesním komorám dával ve vztahu k soukromým zdravotníkům příliš velké pravomoci, zatímco ke státním zařízením by tak přísný nebyl.

Cabrnoch dopředu řekl, že si autoři nepřejí, aby se novela o tuto věc rozšiřovala. Emmerová to podle něj nerespektovala. „Toto je faul, mimo jiné na soukromé lékaře, kterých se to samozřejmě dotkne,“ řekl.

Emmerová však jeho názor důrazně odmítla. V rozpravě svůj návrh hájila. Domnívá se, že by měl být podroben hlasování, aby o něm poslanci mohli rozhodnout. Hrozbu stažením celé předlohy označila za vydírání a vyhrožování.

Úpravu problematiky účetnictví hodlá Cabrnoch navrhnout už ne jako samostatnou novelu, ale jako pozměňovací návrh k nějakému vhodnému zákonu. Dřív než na příští schůzi to podle něj nebude.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?