Novela zákona zjednoduší vypisování formulářů nemocenské

1. 12. 2009 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Od úterý 1. prosince vstoupí v platnost novela zákona o nemocenském pojištění, která lékařům zjednoduší vyplňování formulářů pro hlášení o pracovní neschopnosti a ošetřování člena rodiny zaměstnavateli. Prodlouží také lhůtu, do kdy bude ošetřující lékař muset hlášení odeslat příslušné správě sociálního zabezpečení. ČTK to řekl mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Kamil Vařeka.


Současný zákon o nemocenském pojištění platí od letošního ledna. Lékaři si stěžovali, že je zavalil dalšími administrativními povinnostmi. Cílem novely, kterou společně předložili bývalí ministři práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD), bylo ušetřit jejich čas a snížit náklady na odesílání hlášení až o třetinu. Podle Nečase by přitom změna a tisk nových formulářů neměly znamenat další náklady, protože se stejně znovu tisknou každý rok.

Formulář hlášení o pracovní neschopnosti a jejím ukončení bude mít od prosince místo dosavadních šesti jen pět stránek. Formulář k hlášení o ošetřovném bude mít místo pěti stran dvě stránky; většinu jeho údajů navíc lékaři nebudou muset vypisovat, ale pouze zakroužkují vybranou možnost.
Lékaři také již nebudou muset zakládat rozhodnutí o pracovní neschopnosti do zdravotnické dokumentace pacienta. Zatímco dosud byli povinni odeslat hlášení o neschopnosti správě sociálního zabezpečení následující pracovní den, nyní na odeslání budou mít tři pracovní dny.
Všechny změny, které novinka přinese, ČSSZ zveřejnila na svých internetových stránkách. Ministerstvo práce uvažuje také o zavedení elektronické neschopenky.

Podle zákona o nemocenském pojištění z dílny bývalého ministra práce Nečase stonají první tři dny lidé zadarmo, od čtvrtého do 14. dne jim nemocenskou platí zaměstnavatel, od 15. dne pak stát. Podle statistik ČSSZ klesl počet pracovních neschopností za první tři čtvrtletí letošního roku oproti stejnému období roku 2008 o 30 procent. Naopak o více než čtvrtinu vzrostla průměrná délka trvání jednoho případu pracovní neschopnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?