Novela zpřísňující fúze zdravotních pojišťoven se asi vrátí Sněmovně

22. 7. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela předložená poslancem Ludvíkem Hovorkou podle výboru nezaručuje celistvou ochranu pojištěnců. Výbor odhlasoval verzi senátora a bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který navrhl možnost větší kontroly pojišťoven ze strany ministerstva zdravotnictví...


Novela zpřísňující podmínky slučování zdravotních pojišťoven se zřejmě vrátí poslancům k úpravě, doporučil to v úterý senátní zdravotnický výbor.

Novela předložená poslancem Ludvíkem Hovorkou (KDUČSL) podle výboru nezaručuje celistvou ochranu pojištěnců. Výbor odhlasoval verzi senátora a bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který navrhl možnost větší kontroly pojišťoven ze strany ministerstva zdravotnictví.

Podle Julínka i samotné fúze mohou být receptem na krizi. Účelem novely by tedy podle něj nemělo být fúzím bránit, ale účinněji je kontrolovat.

Podle normy, kterou v červnu schválila Sněmovna, by sloučení mělo být možné pouze v případě, že některá z pojišťoven do roku od založení nezíská alespoň sto tisíc pojištěnců nebo když se ocitne v nucené správě.

Novelu Hovorky, Jiřího Carbola (KDU-ČSL), Věry Jakubkové (bývalá členka SZ) a Olgy Zubové (DSZ) tehdy podpořily ČSSD a KSČM, naopak ODS neuspěla s návrhem normu zamítnout. Podle ODS a ministerstva zdravotnictví je novela bezzubá a zbytečná. Soc. dem. v úterý vyzvala ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby nevyslovila souhlas s připojením České národní zdravotní pojišťovny k pojišťovnám Agel a Hutnické zaměstnanecké pojišťovně.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath prohlásil, že tento krok by soc. dem. považovala za skrytou formu privatizace. „Po sloučení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny s Agelem by se majoritním vlastníkem stala soukromá společnost,“ uvedl včera Rath.

Pro pojišťovny stejný systém řízení

Podle něho je sice ČSSD pro snižování počtu zdravotních pojišťoven slučováním, ale nikoli za podmínek, že se tak stane ve prospěch soukromé společnosti.

ČSSD po volbách plánuje sjednocení zákonů o zdravotních pojišťovnách do jednoho zákona. Pro všechny zdravotní pojišťovny by měl podle ČSSD platit stejný systém řízení, a to na principu neziskové veřejné právní instituce.

Pokud by dnes soukromý vlastník fúzemi získal třeba tři pojišťovny, po volbách, pokud by je vyhrála ČSSD, může o svůj vliv přijít.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?