Noví dobrovolníci povzbuzují chronicky nemocné v léčebně

31. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Potřeba osobního kontaktu je u našich nemocných velmi silná, jenže při plnění běžných pracovních povinností na dlouhé rozhovory u lůžka prostě naše sestřičky už nenajdou čas...


Brno - Dodat převážně starým, těžce nemocným lidem opět chuť a vůli do dalšího života, nabídnout jim povzbuzení, rozptýlit je a ujistit je o tom, že nejsou zcela k nepotřebě. Takový je cíl dobrovolníků, kteří se rozhodli či rozhodnou svůj volný čas a schopnosti nabízet pacientům léčebny dlouhodobě nemocných Nemocnice Milosrdných bratří v Brně.

Takový projekt je v brněnských nemocnicích dosud ojedinělý. „Rozhodně nám nejde o to, abychom narušovali nebo suplovali práci zdravotníků, kteří jsou zde na maximum vytíženi. Naše činnost by spíš měla jejich odbornou práci vhodně doplňovat. Navíc spokojenost a psychická vyrovnanost nemocných se odrazí na jejich vztahu k lékařům a sestrám,“ domnívá se Bohumila Spisarová, iniciátorka projektu. Zatím jen na zkoušku začali s dobrovolníky spolupracovat počátkem letošního jara na jednom oddělení Nemocnice Milosrdných bratří. Do léčebny docházela skupinka šesti lidí ve věku od 22 do 44 let. „Snažili jsme se pro ně vytipovat ty pacienty, které jejich blízcí často nenavštěvují a kteří se cítí osamoceni. Měli jsme zpočátku trochu obavy, ale po zkušenostech můžu říci, že jsme byli spokojeni jak my, tak pacienti,“ zhodnotila práci dobrovolníků staniční sestra Miluše Pinková. „Potřeba osobního kontaktu je u našich nemocných velmi silná, jenže při plnění běžných pracovních povinností na dlouhé rozhovory u lůžka prostě naše sestřičky už nenajdou čas,“ doplnila Pinková s tím, že dobrovolníci v nemocnicích by se měli stát samozřejmostí.

Nyní by se měl projekt dobrovolnictví rozšířit na další oddělení léčebny Nemocnice Milosrdných bratří. „Děláme nábor zájemců, kteří by měli chuť stát se společníky nemocných seniorů. Dopředu by si tedy měli zvážit, zda v sobě najdou dostatek trpělivosti a tolerance. Každý z vybraných uchazečů bude individuálně proškolen, pokud by se při své činnosti setkal s nějakými potížemi, může se poradit s psychologem. Teprve praxe totiž ukáže možné problémy, může se stát, že představy dobrovolníků narazí na realitu,“ domnívá se Spisarová.

Zatímco v zahraničí je dobrovolnictví velmi rozšířeno, u nás zůstává zatím spíše v počátcích. „Na západ od našich hranic je práce dobrovolníka prestižní záležitostí. V Holandsku, Izraeli, ale třeba také ve Skotsku evidují u různých zdravotnických organizací čekatelské listiny dobrovolníků, na nichž jsou skutečně zastoupeni lidé nejrůznějších profesí i vzdělání,“ podotkla Spisarová.

Zájemci, kteří by se chtěli zapojit do projektu dobrovolnictví v léčebně Nemocnice Milosrdných bratří, získají bližší informace na telefoních číslech 546 210 657 (večer) nebo 723 947 483. Možné je využít i mail dobrovolnici@email.cz.

Jiřina Veselá, Rovnost, 31.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?