Noví ředitelé nemocnic plány nezměnili a usedli do křesel

2. 6. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani jeden z pěti nových ředitelů nemocnic nezměnil své plány a včera se všichni ujali svých funkcí v čele pěti velkých nemocnic v kraji. Zhruba týden po tom, co je do těchto funkcí jmenovalo představenstvo Krajské zdravotní, které nemocnice patří...


Rozruch vyvolalo jmenování jen dvou z pěti kanditů na křesla, která naráz uvolnil koncem února předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda. „Byl jsem nespokojen s výsledky hospodaření některých závodů, v některých případech s přístupem a chováním ředitelů k primářům, personálu a možná i k pacientům,“ řekl. O co šlo konkrétně, však neupřesnil.

Překvapivá volba

Možná o to překvapivější pak byla volba ředitele Masarykovy nemocnice, který před několika roky odcházel ze své funkce nerad a za rozporuplných okolností. Vrací se do míst, kde ho nebude každý vítat s˙otevřenou náručí.

„Výběr prováděla nezávislá personální agentura,“ hájil objektivitu řízení mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Konečné slovo však mělo představenstvo a jednání se zúčastnili zástupci dozorčí rady i odborů.

„Nakonec jsem se rozhodl do toho jít, i když jsem věděl, že to díky novinářům bude těžké nejen pro mě, ale i pro moji rodinu. Ale znám prostředí nemocnice a většinu lidí, se kterými jsem kdysi spolupracoval a myslím si, že ve spolupráci s vedením Krajské zdravotní můžu nemocnici ještě prospět,“ uvedl v rozhovoru pro Deník krátce po svém zvolení Jiří Madar.

Pochybnosti

Jednoznačně kladně pak nevyzněla ani reakce zdravotníků na zvolení Roberta Pelíška ředitelem nemocnice v Teplicích, který do té doby působil jako vedoucí provozně technického odboru Krajské zdravotní. Své pochybnosti o tom, zda je schopen pokračovat v rozvoji nemocnice, vznesla místní organizace Lékařského odborového klubu (LOK). Pelíšek už přitom ředitelem teplické nemocnice v minulosti byl.

„Pokud odbory měly nějaké připomínky k osobě Ing. Roberta Pelíška, mohly je vyslovit již v rámci druhého kola výběrového řízení, na kterém byl zástupce LOK Martin Sessek přítomen,“ dodal Eduard Reichelt. Ze sedmi odvolaných ředitelů tedy své pozice obhájili dva - v Děčíně a v Chomutově.

„Čekám hlavně hodně zajímavé práce,“ komentoval své očekávání v novém pracovním místě Jindřich Zetek, ředitel mostecké nemocnice, na které přichází do Mostu z Třince, v Mostě však bydlí. Jako ředitel nemocnice už ale působil ve Šternberku. Do výběrového řízení se přihlásilo třináct zájemců. V prvním kole byli vyřazeni čtyři, ostatní se zúčastnili druhého. Všichni prošli několikastupňovými pohovory a baterií psychotestů.

Dagmar Cestrová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?