Novinky, které možná pomohou zraněným vojákům zachránit život

4. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké jednotky, které se připravují na válku do Iráku, se nyní vybavují novými prostředky k ošetření ran ohrožujících život. Jedním z nových nástrojů, jsou rychle působící obvazy s látkou, která působí na srážlivost krve...


NEW YORK - Člen zdravotnického týmu Jason Cunningham zemřel loni jako hrdina při operaci Anaconda v Afghánistánu. Byl několikrát postřelen a během několika hodin vykrvácel, když se snažil zachránit zraněné kamarády. Zemřel ale jen hodinu před tím, než přijela záchrana.

Aby se předešlo zbytečným úmrtím, jako tomu bylo v případě Cunninghama, vybavují se nyní americké speciální jednotky, které se připravují na válku do Iráku, novými prostředky k ošetření ran ohrožujících život.

„Nejtěžší situace pro každého zdravotníka, ať už v nemocnici nebo na bitevním poli, je, když nemůže nic dělat a nemá po ruce žádný prostředek,“ řekl CNN příslušník letectva Dave Hammer.

Jedním z nových nástrojů, který bude ve zdravotnické brašně, jsou rychle působící obvazy. Tento nový obvaz obsahuje látku, která působí na srážlivost krve. Laboratorní testy na zvířatech ukázaly, že je-li obvaz aplikován do dvou minut, účinná látka v něm obsažená zastaví krvácení.

Právě zbytečné ztráty na životech v operaci Anaconda byly podnětem k rychlejšímu zavedení obvazů do výbavy vojenských lékařů.

„Když budou mít zdravotníci k dispozici tento prostředek, budou zřejmě moci zachránit spoustu životů,“ soudí Hammer.

Podle odborníků je to velký krok kupředu v záchraně životů ve válce. V Somálsku v roce 1993 umírali zranění vojáci, kteří nebyli schopni dostat se do polní nemocnice vzdálené jen něco přes kilometr. Člověk může zemřít za hodinu, když ztratí za minutu 100 mililitrů krve.

Obvaz lze použít také v civilním životě. Když to bude oficiálně schváleno, bude se moci používat k ošetření lidí zraněných při nehodách, lidí postřelených nebo pobodaných. Pomůže udržet lidi při životě dost dlouho na to, aby se dočkali odborné lékařské péče.

Dalším zvláštním nástrojem, který si povezou vojáci do Iráku, je turniket, přístroj ke kruhovitému stlačení končetiny, který lze ovládat jednou rukou a zastavit krvácení.

„Mohu ještě střílet, dostat několik ran a zároveň rychle vzít tento přístroj a upevnit ho tam, kde chci kontrolovat krvácení,“ vysvětluje Hammer.

Vojáci také vyvíjejí osobní digitální pomocný přístroj, který bude moci sdělovat informace o zdravotním stavu vojáků v boji.

S těmito novými nástroji mohou vojenští lékaři a zdravotníci, kteří se připravují do Iráku, zapomenout na Vietnam, Somálsko a Afghánistán, kde se dívali bezmocně na to, jak lidé úplně vykrváceli, a nemohli jim pomoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?