Novojičínská nemocnice se vyrovná špičkovým centrům

17. 5. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Huntingtonova choroba je poměrně vzácné onemocnění, které svému nositeli způsobuje nepříjemné potíže. V novojičínské nemocnici tuto nemoc léčí na špičkové úrovni.


Tato choroba se vyznačuje vůlí neovlivnitelnými pohyby těla a psychickými příznaky. S padesátiprocentní pravděpodobností je přenášena na potomky.

„Jedná se o nejznámější geneticky vázané neurodegenerativní onemocnění, kde je známa přesná lokalizace genu, a které jsou lékaři schopni jednoznačně detekovat analýzou genů. V populaci se vyskytuje v počtu zhruba jeden nemocný na dvacet tisíc obyvatel,“ uvedl mluvčí nemocnice s poliklinikou Miroslav Fajkus.

Právě v novojičínské nemocnici na neurologickém oddělení, ve specializované Ambulanci pro neurodegenerativní onemocnění, je zavedena specializovaná léčba Parkinsonovy nemoci a dalších neurodegenerativních onemocnění, včetně Huntingtonovy nemoci.

Podle Fajkuse jde o druhé pracoviště v Moravskoslezském kraji, které se zabývá problematikou Huntingtonovy nemoci do hloubky, komplexním přístupem. Novojičínské pracoviště je jedním z center výzkumné organizace European Huntington Disease Network (Evropská síť pro Huntingtonovu nemoc), které je zařazeno do celoevropského systému výzkumu.

Primář tohoto oddělení, Pavel Ressner, je zástupcem za Českou republiku v pracovní skupině pro neuropsychiatrické komplikace této nemoci.

„Neurologické oddělení novojičínské nemocnice je v metodách a následných výsledcích léčby srovnatelné s evropskými specializovanými pracovišti zabývajícími se léčbou Huntingtonovy nemoci, což je velký úspěch lékařského týmu, i v kontrastu s tím, že takto zaměřených pracovišť v České republice není mnoho a prakticky veškerá ostatní jsou všechna v univerzitních fakultních nemocnicích. Způsob propojení ambulantní lůžkové neurologické péče a následné rehabilitační lůžkové péče je v České republice výjimečný,“ poznamenal Fajkus.

„Náš způsob péče o pacienty, zejména propojení neurologického oddělení, ambulantní a lůžkové části, s nabídnutou následnou, zejména rehabilitační a rekondiční, péčí v LDN Vítkov, funguje. Důkazem je to, že se u nás chtějí léčit i pacienti z oblastí mimo Moravskoslezský kraj.
Jsem rád, že jsme mohli vybudovat tento systém, a vděčím za to týmu lékařů, sester, logopedů a fyzioterapeutů a ošetřovatelek v Novém Jičíně a ve Vítkově. Náš úspěch je důkazem toho, že špičková medicína nemusí být vždy vázána na univerzitní pracoviště fakultních nemocnic,“ sdělil primář Ressner, jenž své zkušenosti předává také studentům medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci v rámci jejich výuky.

„Není pochyb o tom, že tým primáře Ressnera vytvořil zcela unikátní pracoviště, jediné v České republice mimo fakultní nemocnice, v neporovnatelně skromnějších podmínkách, ale se zcela srovnatelnými výsledky,“ vyzdvihl v závěru práci lékařů ředitel novojičínské nemocniceTomáš Nykel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?