Novou chřipku dostalo přes 23.400 lidí ze 74 zemí, obětí je 135

9. 6. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Evropě ECDC evidovalo přes 970 nakažených. Zhruba dvě třetiny lidí si vir přivezly z cesty po Americe, zbytek se infikoval ve vlasti. Výskyt nemoci potvrdilo 26 evropských států. Česko má dva pacienty. Testy v ČR podstoupilo zatím 175 osob...


Takzvanou prasečí chřipkou se dosud ve světě nakazilo přes 23.400 lidí v 74 zemích. Této nemoci, kterou způsobuje vir s označením A(H1N1), podlehlo 135 lidí. Vyplývá to z posledních údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a z dat dalších zdravotnických institucí.

WHO nynější situaci hodnotí pátým stupněm na své šestibodové škále pandemického rizika. Ten znamená, že se vir sice šíří v jednotlivých státech, ale ne mezi kontinenty a zeměmi. Podle mluvčí WHO Fadely Chaibové neměli experti rozhodování o případném zvýšení stupně a vyhlášení pandemie v plánu.

Podle prohlášení, které WHO vydala po skončení jednání, se odborníci ale shodli na úpravě šestibodové stupnice. Mělo by nejspíš přibýt parametrů k posuzování jednotlivých stupňů, aby lépe odrážely vážnost situace a šíření nemoci po světě.

WHO nedoporučila státům uzavření hranic a omezení mezinárodní dopravy. Vyzvala lidi, kteří se necítí dobře a mají chřipkové příznaky, aby svou cestu zrušili či odložili a vyhledali lékařskou pomoc.

Všechny země, kde se choroba objevila, by měly zintenzivnit sledování případného výskytu chřipkových onemocnění a chorob dýchacích cest, doporučila WHO. Dál by zatím měla pokračovat i výroba sezónní vakcíny proti chřipce. Toto očkování proti takzvané prasečí chřipce neúčinkuje. Vědci vyvíjejí nové, které by na ni zabíralo.

V Evropě ECDC evidovalo přes 970 nakažených. Zhruba dvě třetiny lidí si vir přivezly z cesty po Americe, zbytek se infikoval ve vlasti. Výskyt nemoci potvrdilo 26 evropských států.

Česko má dva pacienty. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že testy v ČR podstoupilo zatím 175 osob. U 165 z nich lékaři nákazu vyloučili, zbytek na výsledky čeká. V sousedním Rakousku už zdravotníci zaznamenali šest případů. Podle agentury APA se v alpské republice nemoc objevila poprvé také u člověka, který v cizině nebyl a nakazil se doma. Na Slovensku jsou tři nemocní. Zhruba 430 případů eviduje podle ECDC Británie, téměř 300 pak Španělsko. Ve Francii bylo 56 nakažených, v Německu 49 a v Itálii 40.

Nejvíc případů se objevilo v USA. Podle tamního Centra pro kontrolu nemocí (CDC) se chorobou nakazilo kolem 13.220 lidí a zemřelo na ni 27 osob. V Mexiku, kde se nová chřipka před více než měsícem poprvé objevila, je zhruba 5560 případů. Mexické instituce evidují 103 obětí. V Kanadě, kde na chorobu zemřeli tři lidé, je bezmála 1800 nakažených. Po jedné oběti oznámily Chile a Kostarika.

Vir A(H1N1) je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?