Novou hlavní sestrou se stala Alice Strnadová

26. 5. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) jmenoval hlavní sestrou ČR Alici Strnadovou. Ve funkci nahradí Alenu Šmídovou, která odstoupila 1. dubna. Úkolem nové hlavní sestry, která nahradí Šmídovou také jako ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání, bude především dotáhnout do úspěšného konce změny ve vzdělávání sester.


Strnadová pracovala jako všeobecná sestra na gynekologickém a později urologickém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice, kde se po dalším vzdělání stala vrchní sestrou. Od roku 2000 je zde vedoucí oddělení individuálního programu péče.

Strnadová vystudovala vysoké školy v oblasti veřejné správy a andragogiky. Od roku 2007 je vedoucí katedry managementu a řízení Ústavu práva a právní vědy. O rok později se stala odbornou asistentkou 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Za odstoupením Šmídové z funkce hlavní sestry byly podle dřívějších informací Zdravotnického deníku rozdílné pohledy uvnitř ošetřovatelské veřejnosti na uplatnění absolventek jednotlivých typů zdravotnických škol v praxi. Šlo například o další existenci vyšších odborných škol či rozsah kompetencí sester bez vysoké školy.

Funkci hlavní sestry obnovil k 1. listopadu 2013 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Holcát. Do funkce jmenoval Šmídovou, která na ministerstvu od roku 2010 vedla oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací. Hlavní sestra má zastupovat zájmy zdravotních sester, kterých je v ČR kolem 100.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?