Nový dezinfekční roztok pomůže proti nemocničním nákazám

27. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská firma Medipure, Ltd. oznámila, že vyvinula extrémně účinný dezinfekční prostředek, který dokáže zabít například bakterie tuberkulózy, salmonelly, E. coli nebo i rezistentní Staphylococcus aureus...


Dezinfekční roztok je na bázi chloridu sodného, který je nabitý elektrickým nábojem. Dnes to na svých internetových stránkách oznámila agentura BBC.

Roztok je bezpečnější než dosud používané silné dezinfekce. Je možné ho použít na dezinfekci povrchů i chirurgických nástrojů, nepoškozuje pokožku, není nebezpečný při vniknutí do očí a dokonce ho lze i bez následků vypít.

„Proti této látce se bakterie nemohou stát imunní, neboť zcela rozruší buněčnou membránu mikroorganismů a zahubí je,“ řekl chemik Jim Daly, který pracuje na výzkumu nových dezinfekčních prostředků. To by velmi pomohlo lékařům zbavit se rezistentních kmenů bakterií, které často způsobují těžko léčitelné nemocniční nákazy hospitalizovaným pacientům.

Již dříve vyvinuté silné dezinfekční přípravky měly vždy nějaké nevýhody, například byly velmi drahé, způsobovaly korozi kovových chirurgických nástrojů, při vdechování způsobovaly astma nebo nesměly přijít do styku s pokožkou.

Nový produkt by měl být na trhu začátkem dubna příštího roku.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 27.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?