Nový HIV test slibuje výsledky do 20 minut

8. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký úřad pro kontrolu léčiv (FDA) schválil nový způsob testování viru HIV. Díky testu, který vyvinula firma OraSure Technologies, se pacient dozví výsledky už za 20 minut. Dosud museli čekat na výsledek několik dní...


Firma uvádí, že včasná diagnóza může pomoci zbrzdit rozšiřování viru a zároveň umožnit rychlejší pomoc nakaženým lidem, píše internetový server BBC.

Test se může provádět buď na vzorku krve, krevního séra nebo buňek z ústní sliznice (nikoliv ze slin). Odebrané vzroky se pak smíchají s detekčním roztokem, který zjistí přítomnost specifických protilátek.

Nový test se jmenuje OraQuick a firma ho bude distribuovat ve spolupráci se společností Abbott Laboratories. K dispozici bude na zhruba 40 tisících místech v USA. Aplikovat ho mohou pouze lékaři, není určen k domácímu použití.

Andrew Pendleton z charitativní organizace Christian Aid upozorňuje na to, že vedle včasné diagnózy potřebují pacienti především dostatečnou informovanost, poradenství a péči. Zároveň poukázal na to, že pacienti z rozvojových zemí si tento typ testů nebudou moci z finančních důvodů dovolit. „Virem HIV je v Africe nakaženo asi 28 milionů lidí. Přitom zhruba jen 30 tisíc Afričanů si může takové testy zaplatit,“ dodal Pendleton.

Informace o novém objevu rozhýbaly akcie společnosti OraSure – na indexu Nasdaq zaznamenaly nárůst o 66 centů.

Související odkazy:

OraSure Receives FDA Approval for OraQuick Rapid HIV-1 Test

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?