Nový laser umožní brněnské nemocnici lépe rozpoznat nemoci embrya

29. 8. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno bude díky novému dynamickému laseru za milion korun provádět pečlivější diagnostiku genetických onemocnění u embrya při umělém oplodnění. Cílem nového zařízení je eliminovat počet dětí například s Downovým syndromem a jiným genetickým onemocněním a také snížit počet potratů ze zdravotních důvodů.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že nemocnice je prvním státním zařízením v zemi, které laserem disponuje. V soukromé sféře jej má podle Mrázové jen několik málo subjektů. V České republice se každoročně uskuteční na 20.000 umělých oplodnění.

Nemocnice laser získala díky nadačnímu fondu Fann dětem. Přístroj poslouží při umělém oplodnění k oddělení buněk z embrya, které vzniklo spojením vajíčka a spermie v umělých laboratorních podmínkách. „Zdraví buněk pak prozkoumá genetická laboratoř a na základě jejích výsledků se rozhodneme, zda embryo vložíme do dělohy, či nikoliv,“ vysvětlil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba.

Dosud nemocnice prováděla odběr buněk mechanicky, což lékaře značně limitovalo. „Odběr byl možný nejpozději třetí den, kdy mělo embryo teprve několik buněk. Proto bylo možné odebrat buňku jednu a hrozilo, že zrovna ona prokázala genetickou chybu, i když mohly být ostatní dobré, nebo naopak,“ objasnil Ventruba. Proto pak více hrozilo, že lékaři mohli vyřadit dobré embryo, nebo naopak vložili do matky embryo špatné.

Nová metoda umožní díky přesnému oddělení pomocí laseru odběr až v pátém dnu, kdy lze vzít pro rozbor už více buněk. To umožní přesnější diagnostiku, která napoví o genetických abnormalitách budoucího plodu. V případě negativních výsledků lékaři embryo do dělohy matky nevloží, aby zabránili narození dítěte s genetickou vadou nebo potratu. Jen loni provedla brněnská nemocnice přes 300 interrupcí, z toho zhruba 200 bylo právě z genetických důvodů.

Metodu mohou využít všechny páry podstupující umělé oplodnění. Slouží však především pro ty, které mají prokázané riziko přenosu závažného genetického onemocnění. „Vhodné je to ale také pro rodiny, kde už třeba čelili potratu nebo mají obavy například z důvodu vyššího věku,“ doplnila Mrázová. Zákrok laserem je součástí celého procesu umělého oplodnění, který je jinak obtížný a náročný u každého páru. Proto nelze přesně určit celkovou cenu. Pohybovat se může v řádu tisíců až desetitisíců.

Pojišťovna zákroky vesměs nehradí, podpory se u ní mohou dočkat pouze takové dvojice, které umělé odplodnění podstupují ze zdravotních důvodů. Podle Ventruby je však každý případ zcela individuální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?