Nový lékařský časopis chce běžet bez reklamy na léky

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šest lékařských organizací v USA chce tento měsíc vydat první číslo nového odborného časopisu, který se má odlišovat od řady jiných publikací – bude bez reklam na léky. Financovat ho budou především členové organizací...


Šest lékařských organizací v USA chce tento měsíc vydat první číslo nového odborného časopisu, který se má odlišovat od řady jiných, podobně změřených publikací – bude bez reklam na léky. Informuje o tom agentura Reuters.

Časopis se jmenuje Annals of Family Medicine a zaměří se na problematiku celkové zdravotní péče o člověka. Hlavní přísun prostředků na provoz tohoto časopisu půjde od příspěvků členů sponzorujících organizací. Časopis bude zveřejňovat pouze drobná inzertní oznámení, reklamy na léky však odmítá.

Časopis bude velkou zkouškou

V současnosti se řada předních lékařských časopisů snaží omezit vliv farmaceutického průmyslu na výsledky výzkumů a chce odkrýt finanční vazby na tyto firmy. Přesto farmaceutickým firmám nadále dávají prostor pro inzerci a využívají jejich financí na svůj provoz.

„Časopisy se nyní snaží všemožně tomuto střetu zájmů vyhnout,“ říká člen redakčního týmu nového časopisu Dr. Kurt Strange.

Výkonná ředitelka Centra pro rozvoj zdraví (Center for the Advencement of Health) a členka redakční komise, Dr. Jesse Grumanová řekla: „Rozhodnutí vydávat časopis bez reklam na léky znamená velký závazek lékařských organizací, které budou časopis sponzorovat. Pokud se tato myšlenka podaří, bude to znamenat velkou výzvu současnému statutu quo.“


SPOLEČNOSTI, KTERÉ ČASOPIS SPONZORUJÍ:
American Academy of Family Physicans
American Board of Family Practice
Society of Teachers of Family Medicine
Association of Departments of Family Medicine
Association of Family Practice Residency Directors
North American Family Care Research Group

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Annals of Family Medicine

www.Zdravi.Euro.cz, 16.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?