Nový muž v horkém křesle

23. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Před šesti dny skončilo v Orlickoústecké nemocnici bezmála půlroční "bezvládí". Po zářijové rezignaci jejího ředitele Martina Procházky a neúspěšném prvním kole výběrového řízení, jehož vítěz, pražský neurolog Svojmil Petránek, rezignoval na funkci ještě před nástupem, se vložili do věci místní.


„Došlo mi, že bezvládí ve složité situaci nemůže dlouho trvat. Někdo se k odpovědnosti přihlásit musel, byť jsem to z kraje odmítal a nikdy na téhle židli nechtěl sedět,“ přiznává necelý týden po jmenování krajskou radou nový šéf ústeckého špitálu Jiří Řezníček. Co čeká dnes čtyřiapadesátiletého primáře hematologickotransfúzního oddělení v horkém ředitelském křesle?

Stručně řečeno, nic jednoduchého. Zkušený lékař ale může sčítat plusy, která mnozí jeho kolegové nemají. Za prvé, svou nemocnici do detailů zná a spojil s ní svůj celý profesní život. „Jsem z toho zděšen, ale pracuji zde skoro třicet let,“ říká s úsměvem lékař, který začínal na interně a poté v Ústí spoluzakládal hematologickotransfúzní oddělení, jež nemocnice předtím neměla.

A následuje plus číslo dvě: Jiří Řezníček je, fotbalovou terminologií řečeno, na svém postu zkušeným borcem. Po odchodu dlouholetého ředitele Martina Procházky byl dočasně pověřen vedením zařízení, s trochou nadsázky se tak změní pouze údaj na internetových stránkách.

Odchody lékařů prý pacienti nepoznají

Řadu změn ale potřebuje především Orlickoústecká nemocnice, kterou trápí řada neduhů. Novopečený ředitel už má také jasno, jak by její „léčba“ měla vypadat. V prvé řadě je nutné stabilizovat lékařský personál, jehož hromadný odchod byl v souvislosti s iniciativou Děkujeme, odcházíme! na spadnutí.

„Musíme se dohodnout s lékaři, aby nastoupili zpět na svá místa a od prvního března nemocnice normálně fungovala dál. Prioritou je poskytovat kvalitní péči jako doposud,“ zmiňuje Jiří Řezníček první krok v nové funkci. Od slov už také přešel k činům, hned den po svém jmenování se zúčastnil jednání kraje, ředitelů nemocnic a zástupců Lékařského odborového klubu v Pardubicích.

Z něho vzešla dohoda garantující návrat nespokojených doktorů výměnou za lepší platové podmínky, včetně nedostatečně ohodnocených přesčasových hodin. „I to je součástí dohod,“ potvrzuje ředitel Orlickoústecké nemocnice, a. s., a pochvaluje si přitom příjemnou atmosféru jednání a jeho korektnost.

K poslednímu únoru přesto „balí kufry“ osm nemocničních lékařů, jejich absenci ale podle Řezníčkových slov pacienti nepoznají. „Myslím si, že na úrovni péče se to nepodepíše, odchody jsou totiž rozprostřeny do více oddělení,“ odpovídá na jeden z nejčastějších dotazů posledních dnů a týdnů a dodává: „Pokusíme se lékařské týmy doplnit a posílit.“

Pojišťovny dají méně, šetřit se musí

Nemocnici „na kraji města Ústí“ čekají také finanční úspory a její šéf si je vědom, že bez nich to do dalších let nepůjde. Podle Jiřího Řezníčka jde o základní problém. „Od pojišťoven dostaneme výrazně méně peněz než v loňském roce, což je dáno úhradovou vyhláškou. Je ale potřeba říci, že jsme stáhli ztrátu z přibližně sedmnácti na necelých osm milionů korun. Navíc předpokládám, že dalších pět až šest milionů můžeme vyjednat s pojišťovnami,“ míní ředitel s tím, že utahování opasků se bude týkat především materiálu a částečně organizace péče tak, aby byla efektivnější a levnější. S nástupem nového ředitele souvisejí také personální kroky a některé z nich se týkají přímo Jiřího Řezníčka.

Ten by podle vyjádření, jež poskytl Deníku, měl i nadále setrvat na pozici primáře hematologickotransfúzního oddělení.

„Dokážu si představit, že obě činnosti skloubím, na oddělení hematologie a transfúze máme kvalitní tým lékařů i sester. Krajíc jsem si neukrojil zrovna malý, ale tak už to v životě bývá,“ nemá těžkou hlavu z nové situace.

Aby byl pomyslný krajíc alespoň o trochu stravitelnější, nebude už nadále působit coby náměstek pro léčebnou péči. „Tím se stane Josef Hájek, jenž momentálně pracuje na oddělení ORL. Díky tomu mi výrazně ubude práce,“ jmenuje svého nástupce ředitel nejoblíbenější nemocnice v kraji za uplynulý rok a přidává ještě jednu změnu: „Na post ekonomické náměstkyně se vrací Anna Kučerová.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?