Nový oční implantát by mohl fungovat na stimulaci neurotransmiterů

5. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí výzkumníci popsali první kompletní návrh nového typu očního implantátu, který dokáže nahradit světločivé buňky v sítnici poškozeného oka. Současné implantáty jsou založeny na čipech, které transformují světlo do elektrických impulsů. Problémem je ale jejich nesnadná biokompatibilita...


Američtí výzkumníci ze Stanfordské univerzity popsali první kompletní návrh nového typu očního implantátu, který dokáže nahradit světločivé buňky v sítnici poškozeného oka. Současné implantáty jsou založeny na čipech, které transformují světlo do elektrických impulsů. Ty jsou pak přenášejí do mozku optickým nervem.

„Problém elektronických implantátů však spočívá v jejich nesnadné biokompatibilitě,“ uvedla členka výzkumného týmu Stacey Bentová pro internetový server BBC.

Nový princip: chemie

Implantát, na kterém pracují kalifornští vědci, by fungoval spíše na chemickém než elektronickém principu.

Má být umístěn přímo na poškozenou sítnici a transformovat světlo na neurotransmitery, které stimulují nervové buňky.

„Namísto využití elektrické stimulace pomocí čipu použijeme implantát, který uvolňuje neurotransmitery stejným způsobem jako přirozená rohovka,“ vysvětluje Bentová.

Nový implantát má být vyroben z měkkého polymeru, který se přizpůsobí zakřivení oka. Úsilí lékařů se nyní zaměřuje na to, aby se nervové buňky rohovky dokázaly za implantátem vyvíjet. Za tohoto předpokladu budou lépe reagovat na podněty světločivných buněk.

Pozadí implantátu má být obaleno proteiny, které budou speciálně uzpůsobeny k tomu, aby přitahovaly vlákna vyrůstající z buněk rohovky.

Vývoj nového implantátu je teprve v počáteční fázi. Pokud se ukáží jako úspěšné, bude zahájeno testování na zvířatech.

ZDROJ:

Eye implant may reverse blindness

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 4.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?