Nový přístroj v Motole dětem umožní vyšetření i s rodiči

18. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální přístroj nazvaný malá magnetická rezonance uvedli včera slavnostně do provozu v motolské nemocnici. Toto zařízení je v tuzemsku jediné a umožňuje dětem, aby během vyšetření byly s rodiči...


Speciální přístroj nazvaný malá magnetická rezonance uvedli včera slavnostně do provozu v motolské nemocnici.

Výhodou zařízení, jediného v tuzemsku, je, že během vyšetření, které trvá třeba i půl hodiny, mohou být s malými pacienty rodiče.

„Je menší, vzhlednější, komfortnější než klasická velká magnetická rezonance, která se dětem jeví hrozivě,“ řekl Právu lékař a ředitel Nadačního fondu Kapka Naděje Pavel Boček.

Přístroj stál víc než deset miliónů korun. Nadace Národ dětem dala pět miliónů, Kapka Naděje dva milióny a zbytek zaplatila nemocnice.

Fungovat začal koncem ledna. Denně podle Bočka vyšetří kolem pěti až dvanácti dětí, hlavně oblast kolen, měkkých částí, kloubů nebo plic. Lékaři mají výsledky k dispozici týž den.

Představení malé magnetické rezonance bylo součástí akce Velikonoce v Motole, kterou pro pacienty, kteří i o svátcích zůstávají pod dohledem lékařů z hematologického oddělení II. dětské kliniky, připravila Kapka Naděje. Zazpívali mj. Monika Absolonová, Zora Jandová, Marcela Březinová, Linda Finková a Daniel Nekonečný. „Řada dětí u nás tráví i tři měsíce a jakékoliv vytržení z nemocniční reality je příjemné a zlepší jejich psychosociální situaci,“ konstatoval k tomu Boček.

Právo, 18.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?