Nový protikuřácký zákon nám Evropská unie nenakazuje

25. 11. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hodně kritizovaný zákon o absolutním zákazu kouření je v tuto chvíli uložen kledu. Poslanci oněmještě nejednali a pokud budou, čeká se tak bouřlivá diskuse a množství pozměňovacích návrhů, že je takřka nemožné, aby platil od začátku roku 2016, jak to slibovalo ministerstvo zdravotnictví.


Snad proto začalo nyní strašit sankcemi ze strany EU, pokud nebude zákon v nejbližší době přijat.

Vyšší zákon?

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nadále trvá na přijetí svého složitého návrhu protikuřáckého zákona. A když semuto příliš nedaří, bere si nyní do rukou, jak je to u nás zvykem, Evropskou unii a její zákony.
Přímým nátlakem bylo nedávné prohlášení ministerstva zdravotnictví, v němž upozorňuje, že zákonodárci s přijetím zákazu nemohou příliš otálet. “Kdyby totiž kuřáci z tuzemských hospod nezmizeli do 20. května příštího roku, zadělalo by si Česko na velký problém. Pokudbychom do té doby zákaz nezavedli, hrozilo by České republice řízení předSoudnímdvoremEU i uložení finančních sankcí,“ informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Půl roku času

Za zdržení protikuřáckého zákona sestaveného ministrem zdravotnictví však Česku nic nehrozí. A to i přesto, že obsahuje odkaz na evropskou tabákovou směrnici.
Opravdu zhruba už jen šest měsíců totiž zbývá na zapojení evropské tabákové směrnice do české legislativy, ale v úplně jiné věci. Jde o direktivu, která do právního řádu členskýchzemíEvropskéunie zavádí povinné odpuzující obrázky na krabičky cigaret nebo zakazuje prodej kuřiva s charakteristickou příchutí. Ta musí vstoupit v platnost opravdu nejpozději 20. května.

Poslední šance

I tato evropská tabáková směrnice má ale u nás zpoždění. Tabákové firmy podle zkušeností z jiných zemí potřebují na takovou změnu produktů a výroby zhruba sedm měsíců. Ministerstvem zemědělství připravenou novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která evropský předpis v Česku zavádí, však ještě neprojednala ani vláda. Těžko se vše stihne tak, aby zákon mohl vstoupit v platnost nejpozději 20. května. Pak opravdu hrozí České republice opravdu sankce ze strany Evropské komise.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?