Nový ředitel chce nemocnici co nejvíce přiblížit veřejnosti

9. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Muž na dvou židlích. Tak lze s mírnou nadsázkou vystihnout situaci, v níž se nyní ocitl Michal Pohanka. Trvání své dosavadní funkce náměstka ministra zdravotnictví může počítat málem na hodiny, současně už však má za sebou...


Brno - prvních osm dnů ve funkci nové. Od počátku července totiž stojí v čele Fakultní nemocnice U sv. Anny. O budoucnosti tohoto zdravotnického zařízení jsme mu proto položili několik otázek.

- Zúročíte na svém brněnském působišti zkušenosti z ministerstva?

Určitě, jsou to jen dvě strany téže mince. Dosud jsem fungování našeho zdravotnictví poznával z té horní etáže, teď si v obráceném gardu vyzkouším každodenní strasti a slasti ředitelování. Osobně se přesvědčím, jak lze představy ministerstva o fungování českého zdravotnictví uvádět do praxe.

- Původní profesí jste lékař. Není příliš brzy ve třiatřiceti letech rezignovat na medicínu a stát se úředníkem?

Ne. Mám atestace jako gynekolog-sexuolog a stejně jako dosud budu dál pravidelně docházet ordinovat do porodnice na Obilním trhu, která patří naší partnerské Fakultní nemocnici Brno.

- Budete chodit na výzvědy ke konkurenci?

U svaté Anny gynekologie není. Navíc Fakultní nemocnice Brno není pro Sv. Annu konkurencí, ale partnerem, s nímž budeme nadále úzce spolupracovat. Pracoviště obou zařízení se specializují na různé programy a i do budoucna je pořád na čem stavět. Musíme vycházet také z toho, že nejen počet odborníků, ale i pacientů je limitovaný. Nemá tedy smysl budovat další kapacity, ale rozvíjet, co je.

- Jaké jsou tedy konkrétní výhledy Sv. Anny?

Nadále chceme zůstat samostatným zařízením, jehož devizami kromě vyhlášených specialistů je poloha v centru města a dlouholetá tradice. Navážeme na dosavadní trendy a soustředíme se na rozvíjení specializované a superspecializované péče. Souběžně bude pokračovat rozvoj naší ambulantní péče. Ještě letos na podzim by mělo zahájit svoji činnost plánované Centrum civilizačních chorob. A rád bych nemocnici co nejvíce otevřel veřejnosti.

- Proč a jak toho chcete dosáhnout?

I když v lékařské péči existuje jistá spádovost, pořád platí svobodná volba lékaře. Každý by tedy dopředu měl co nejvíce vědět, aby se pak mohl rozhodnout, kam a proč se jít nechat ošetřit. Zdokonalíme proto informační servis v nemocnici, co nejvíce informací zveřejníme na internetových stránkách. Chystáme se rovněž pravidelně pořádat dny otevřených dveří. Ten první je naplánovaný symbolicky na svátek Anny 26. července.

Jiřina Veselá, Rovnost, 9.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?