Nový ředitel chce vylepšit tok peněz i lékařskou péči

19. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšit účinnost řízení systému městské nemocnice v Žatci, zlepšit její ekonomické parametry a dosáhnout dalšího zkvalitnění lékařské péče, takové cíle si před sebe klade její nový ředitel Karel Malý...


V lednu se přihlásil do výběrového řízení na manažerskou funkci v oblasti nestátního zdravotnictví. V závěru února se dozvěděl, že uspěl. O měsíc později dostal vyrozumění, že místem jeho působení bude Žatec. Třetího dubna už poprvé úřadoval ve své kanceláři mezi sídlem záchranky a chirurgie. „Věci šly rychle,“ říká Karel Malý, nový ředitel nemocnice v Žatci.

Žatec - Zvýšit účinnost řízení systému městské nemocnice v Žatci, zlepšit její ekonomické parametry a dosáhnout dalšího zkvalitnění lékařské péče, takové cíle si před sebe klade její nový ředitel Karel Malý (47). Do čela zařízení s necelými třemi stovkami zaměstnanců nastoupil na počátku dubna. Do funkce ho jmenovala správní rada obecně prospěšné společnosti Nemocnice Žatec, zřízená městem, po doporučení firmy Mediterra, kterou si zastupitelé města v závěru ledna vybrali jako ekonomického partnera pro společné provozování nemocnice. Město si od toho slibuje snížení nákladů na provoz nemocnice z pokladny radnice a jmenování nového ředitele je prvním praktickým důsledkem zahájené spolupráce mezi oběma subjekty.

„Dalším bude podrobná analýza ekonomické činnosti nemocnice, na které nyní pracuji. Chci ji mít hotovou do konce dubna. Podle ní by měly být určeny další kroky,“ řekl včera Karel Malý. Nemocnice měla ke 31. březnu 277 zaměstnanců. Zhruba 67% tvořili zdravotníci, zbývající třetinu technický personál. „Zatím nemohu tvrdit, zda počet zaměstnanců postihnou nějaké změny. Všechno určí až zmíněná analýza,“ odpověděl na otázku našeho deníku Karel Malý. Podle něj ale například atestované lékaře i sestry bude nemocnice spíš potřebovat ještě doplnit. „Vypíšeme v tisku výběrové řízení,“ dodal ředitel.

Nemocnice bude letos hospodařit s rozpočtem kolem 110 miliónů korun. Ten je vyrovnaný, což znamená, že příjmy i výdaje se pohybují zhruba na stejné úrovni. Tím by nemělo docházet ke schodku a zadlužování nemocnice. „České zdravotnictví obecně a charakter veřejně prospěšné společnosti zde v Žatci nicméně na druhé straně neumožňují, aby nemocnice mohla být nějak výrazně zisková,“ tvrdí ředitel. Nemocnici v Žatci se podařilo oddlužit už během čtyř let po jejím převzetí městem, k němuž došlo v roce 1997. Naproti tomu Nemocnice s poliklinikou v Lounech, která zůstala v rukou státu a v jeho režii celou tu dobu hospodaří, má nyní dluh kolem neuvěřitelných 40 miliónů korun.

Příjmy mají nemocnice zajištěny zejména od zdravotních pojišťoven, kam směřují pravidelné platby od samotných občanů, potenciálních pacientů. Největší část výdajů spolykají mzdy lékařů a dalších zaměstnanců, nákup zdravotnických přístrojů, materiálů, pohonných hmot a podobně.

„K nejbližším konkrétním krokům bude nyní patřit snaha o optimalizaci dopravního obslužného systému v nemocnici či propojení počítačové vnitřní informační sítě,“ uzavírá Karel Malý. Do Žatce zatím dojíždí z Prahy, ale představitelé radnice už jednají o přidělení služebního bytu ve městě po dobu jeho působení v čele nemocnice.

LIBOR ŽELINSKÝ, Deník Lučan, 19.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?