Nový ředitel FN Plzeň Šimánek je dál radním pro zdravotnictví

9. 9. 2014 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel plzeňské fakultní nemocnice Václav Šimánek (ČSSD) rezignoval na placený post hejtmanova náměstka. Dál ale zůstává neuvolněným neplaceným krajským radním pro zdravotnictví. Odhlasovali to krajští zastupitelé.


Podle opozice se ale Šimánek může dostat do vážného střetu zájmů. ODS i TOP 09 a Starostové tvrdí, že nelze v jedné osobě spojovat dvě tak vytížené a důležité funkce, jako je vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji a zároveň odpovědnost za krajem zřizované nemocnice.

Šimánek zároveň kandiduje za ČSSD do Senátu. Hejtman Václav Šlajs (ČSSD) Šimánka bránil, na pozici radního pro zdravotnictví ho vedení kraje nadále podporuje, aby dodrželo kontinuitu ve vedení resortu zdravotnictví. Zároveň ale oznámil, že pokud bude Šimánek zvolen senátorem, bude na post krajského radního rezignovat. Šimánek je radním pro zdravotnictví druhé funkční období. Letos v létě zároveň vyhrál konkurz na místo ředitele FN.

Pavel Karpíšek (ODS) tvrdí, že se Šimánek jako ředitel FN a krajský radní může dostat do vážné kolize, zejména při jednání o platbách s pojišťovnami. „Upozorňujeme na to, že bude ve schizofrenním postavení a bude se muset rozhodnout, zda je pro něj přednější fakultní nemocnice nebo krajské nemocnice,“ řekl Karpíšek.

Jako krajský radní, který má na starosti nemocnice kraje, Šimánek v minulosti opakovaně poukazoval na nerovné nastavení plateb od pojišťoven v úhradové vyhlášce. Kritizoval, že za stejné výkony dostávají fakultní nemocnice od pojišťoven více peněz než nemocnice krajské. Své současné působení v obou funkcích v žádném případě jako střet zájmů nevidí.

„Moje srdce je srdce lékaře a občana Plzeňského kraje. Mně je jedno, odkud je pacient, požaduji špičkovou péči, to je otázka spolupráce, nemocnice musejí spolupracovat. Jde nám o to, aby pacient byl co nejdříve a nejlépe vyléčený,“ řekl lékař Šimánek. Už dříve uvedl, že jako ředitel FN se mimo jiné hodlá věnovat komplexnější spolupráci nemocnic v kraji.

Požaduje spravedlivé platby pojišťoven nemocnicím na stejný typ výkonu. „Chci, aby platby byly spravedlivé, ať není nějaká velká diference, jestli je pacient léčen v Rokycanech nebo je léčen v IKEM. Předpokládám, že pan ministr nastaví se svým týmem úhradovou vyhlášku, která umožní, aby zdravotnická zařízení adekvátně léčila. Za stejný výkon by měla být stejná platba,“ řekl Šimánek.

Na námitky opozice o konfliktu zájmů Šlajs řekl, že vedení kraje i sociální demokracie celou situaci zvažovalo, posuzovalo a konzultovalo s ministrem zdravotnictví i s pojišťovnami. Na žádný reálný střet zájmů ale nepřišli.

„Nedokážu si představit, že ředitel státní nemocnice, která je v mnohých případech i konkurenční krajským nemocnicím, bude mít na starosti i činnosti krajských nemocnic. Nelze kombinovat tak vytížené pozice, je to nevkusné,“ tvrdil Vladislav Vilímec (ODS). Pavel Čížek (TOP 09 a Starostové) řekl, že pokud radní pro zdravotnictví, jednoho z nejdůležitějších resortů v kraji, nedělá funkci na plný úvazek, je to špatný signál. Stejně jako Vilímec připomněl, že krajské nemocnice se každoročně propadají do ztrát. Loni to bylo za čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče kolem 290 milionů korun, kraj nemocnicím ztrátu platí jako takzvanou službu obecného hospodářského zájmu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?