Nový ředitel nemocnice tvrdí: Pacienti žádnou změnu nepoznají

12. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Udělám si také přehled, kteří lékaři a primáři mají ve městě soukromé ordinace. Vzhledem k nemocnici je považuji za střet zájmů," přitvrzuje Ladislav Václavec.


Z rozhodnutí zřizovatele vede od začátku měsíce opavskou i krnovskou nemocnici současně jediný ředitel - Ladislav Václavec. Na dřívější záměr kraje sloučit opavskou a krnovskou nemocnici tímto krokem neoficiálně dochází. Pacienti jsou však poněkud nervózní a nevědí, co mohou v nejbližší době očekávat.

„Opavská nemocnice má spádové oblasti poskytovat co největší spektrum zdravotnických služeb. V její blízkosti je však krnovská nemocnice a činnosti obou zařízení by si neměly konkurovat,“ míní ředitel Ladislav Václavec.

Za holý nesmyl označuje zrušení ortopedického oddělení ve Slezské nemocnici a také opavské urologické oddělení je podle něj lépe zajištěno než krnovské. Proto by primáři v obou nemocnicích měli po vzájemných dohodách při léčení pacientů úzce spolupracovat.

„V krnovské nemocnici máme zase příznivější ceny některých léků než v opavské a bude věcí vedoucích obou lékáren, aby cenové hladiny srovnali. Úspory vidím i v nových pracovních náplních technicko-hospodářských zaměstnanců obou nemocnic,“ přibližuje nový ředitel nemocnice část svých plánů.

Personální úspory vidí v tom, že některé obslužné provozy v obou zařízeních zajistí vždy pouze jedním pracovníkem opavské nebo krnovské nemocnice.

„Udělám si také přehled, kteří lékaři a primáři mají ve městě soukromé ordinace. Vzhledem k nemocnici je považuji za střet zájmů,“ nezastíraně přitvrzuje nový ředitel.

Ve stejném duchu hovoří i hejtman Jaroslav Palas (ČSSD), který tvrdí, že někteří primáři včetně jeho bratra Josefa díky svým soukromým praxím okrádají nemocnici. U opavského kožního oddělení počítá nový ředitel Václavec se zachováním ambulancí s tím, že zruší lůžkovou část a případy hospitalizace budou řešené volnými lůžky na chirurgických sálech.

V podobném režimu je už delší dobu oční oddělení. Plicní obory hodlá zachovat v obou nemocnicích s tím, že plnohodnotné oddělení vznikne pouze v jedné. „Která to bude, zatím ještě nevím. Rozhodnu se až po zjištění všech nutných podkladů,“ konstatuje ředitel Václavec. Se zvládnutím úkolů při řízení dvou nemocnic si těžkou hlavu nedělá.

„Práce ředitele nemocnice je z padesáti procent o vyjednávání s pojišťovnami, zřizovatelem a dalšími organizacemi nebo institucemi. To je možné dělat pro dvě nemocnice společně,“ přibližuje Ladislav Václavec svůj názor na obsazení dvou ředitelských křesel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?