Nový ředitel olomoucké nemocnice plánuje propouštění

11. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomouckou fakultní nemocnici zřejmě bude muset opustit během dvou až tří let asi 40 zaměstnanců. Propouštění plánuje nové vedení zařízení v souvislosti s úspornými opatřeními, která mají nemocnici vymanit ze ztrát...


OLOMOUC -

Propouštění se zřejmě dotkne 18 ze 180 technicko-hospodářských pracovníků a asi dvou desítek ze 450 lékařů nemocnice.

„Redukce počtu zaměstnanců je nezbytná. Vyplynulo to z personálního auditu, který si nemocnice nechala zpracovat,“ prohlásil nově jmenovaný ředitel nemocnice Jaroslav Vomáčka.

Nové vedení zdravotnického zařízení chce také v rámci úsporných opatření sloučit některé kliniky a oddělení, zkvalitnit výběr dodavatelů léků a materiálu a racionalizovat investiční politiku nemocnice.

„Není možné stále žít na dluh. V oučasné době činní naše primární platební neschopnost 400 milionů korun.

Pokud bychom byli obchodní společností, byli bychom dávno v konkurzu,“ míní Vomáčka.

Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji vykázalo loni ztrátu 74 milionů korun. Její dluhy se vyšplhaly na bezmála 555 milionů korun, a o 146 milionů korun tak převýšily pohledávky.

Kvůli chybám v hospodaření ministryně zdravotnictví Marie Součková odvolala začátkem roku dosavadního šéfa nemocnice Václava Rýznara. Na jeho místo jmenovala jako prozatímního ředitele Vomáčku. Včera ho svým rozhodnutím ustanovila na základně výsledků výběrového řízení řádným ředitelem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?