Nový ředitel záchranky převzal funkci

27. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Pavel Březovský ve čtvrtek uvedl do funkce nově jmenovaného ředitele Územního střediska záchranné služby Ladislava Žabku. Ten až dosud byl vedoucím lékařem JIP...


Hradec Králové - Ředitel odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Pavel Březovský ve čtvrtek uvedl do funkce nově jmenovaného ředitele Územního střediska záchranné služby Ladislava Žabku. Ten až dosud byl vedoucím lékařem jednotky intenzivní péče neurochirurgické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice. Dosavadní ředitel územního střediska záchranné služby Jiří Štětina, kterému letos bude 61 let, požádal o starobní důchod. Nový ředitel Ladislav Žabka upřesnil, že stále probíhá formální i forentní předávání funkce. Počítá, že doktor Jiří Štětina bude na záchrance dál působit jako řadový lékař. Právě on před 22 léty v Hradci Králové záchrannou službu zakládal a má v tomto oboru přednemocniční péče ohromné zkušenosti.

Připomeňme, že na funkci ředitele Územního střediska záchranné služby vypsal ministr zdravotnictví koncem ledna výběrové řízení. Dnes už bývalý ředitel Jiří Štětina v poslední den ve své funkci šéfa hradecké záchranky novinářům řekl, že za jeho odvoláním jsou privátní provozovatelé letecké záchranné služby. Několikrát je totiž ostře kritizoval, zejména jejich hospodaření, a stal se pro ně nepohodlným, a proto si na něj několikrát stěžovali na ministerstvu. Tvrzení, že soukromí provozovatelé leteckých záchranných služeb jsou levnější, je podle něj nepravdivé. Jak uvedl, na leteckou záchrannou službu v Hradci Králové bylo loni vynaloženo přibližně sedm miliónů korun. Na podobné středisko, které provozují nestátní letecké organizace, podle Štětiny šlo nejméně dvakrát tolik prostředků. Dodal, že je však třeba přiznat, že po odborné stránce jsou soukromí provozovatelé leteckých záchranek na vysoké úrovni, když mají moderní vrtulníky a techniku.

JIŘÍ KOŠŤÁK, Hradecké noviny, 25.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?