Nový šéf olomoucké FN chce dobře hospodařit a postavit lékárnu

2. 3. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Dosažení kladného hospodaření, zajištění kvalitní péče pro pacienty, reakreditace nemocnice, další snížení počtu lůžek či zahájení výstavby nové nemocniční lékárny si v letošním roce klade za cíl nový ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Roman Havlík, který se ujal funkce.


Vystřídal Radomíra Maráčka, který v souvislosti s výkonem své funkce čelí trestnímu stíhání. Havlík zvítězil ve výběrovém řízení, které na post vypsal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Čeká nás rok ekonomické recese, kdy se zdravotní pojišťovny budou snažit ještě více šetřit. Současně to může být rok velkých příležitostí, kdy bude možné zvýšit efektivitu poskytování zdravotní péče,“ řekl novinářům Havlík.

Podle něj nemocnice nebude moci poskytovat příliš péče nad rámec úhradové vyhlášky. Loni takto zajistila zhruba deset procent lůžkové péče a 25 procent v ambulantním sektoru. Letos těchto výkonů ale zřejmě ubude. „Musíme se snažit poskytnout stejně kvalitní péči a ve stejném rozsahu za nižších nákladů. K tomu jsme přispěli například i loni, kdy jsme meziročně snížili průměrnou délku hospitalizace o deset procent na 7,4 dne,“ uvedl Havlík.

Podle něj nemocnice bude pokračovat ve snižování počtu lůžek, kterých je v současné době 1292. „Loni v nemocnici ubylo více než 100 lůžek, letos to bude zřejmě dalších 50 lůžek. Nebudeme ale zavírat žádné pracoviště, ani utlumovat žádný obor,“ doplnil ředitel.

Restrukturalizace nemocnice a zlepšení efektivity práce je také jedním z kroků, jak zvýšit mzdy lékařům a dalším zdravotnickým pracovníkům. Těm narostla od února mzda o 6,25 procenta, memorandum loni uzavřené mezi odbory a ministrem zdravotnictví ale slibovalo deset procent. Další peníze se bude snažit nemocnice najít během roku. „Navýšení mezd nechceme hradit z investičních prostředků. Proto se budeme snažit jít cestou zvýšení provozních úspor či snižování počtu pracovníků. Výrazné propouštění ale neplánujeme,“ doplnil Havlík.

Z hlediska investic považuje letos za nejdůležitější zahájit výstavbu nemocniční lékárny. Ta nynější je již v nevyhovujícím stavu. Náklady na novou lékárnu by podle odhadů měly vystoupat na zhruba 100 milionů korun, nemocnice je vyčlení z vlastních zdrojů. Výstavba potrvá zhruba rok.

Nový ředitel hodlá také zlepšit vztah personálu k pacientům a připravit se na transformaci na univerzitní nemocnici.

Havlík nahrazuje Radomíra Maráčka, který čelí v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Krajský soud v Olomouci se bude kauzou znovu zabývat 21. března. „Jsem přesvědčen, že soud prokáže, že bývalý ředitel nespáchal žádný úmyslný trestný čin,“ uvedl Havlík.

Šestačtyřicetiletý ředitel působí v olomoucké fakultní nemocnici od roku 1994. Náměstkem léčebné péče byl jmenován v roce 2009. Jako zástupce vedl nemocnici od února 2011, Maráček byl totiž kvůli trestnímu stíhání na dlouhodobé neplacené dovolené.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?