Nový systém úhrad ředitelé vítají, k zavedení jsou ale opatrní

5. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ne všechny ředitele nemocnic ministryně zdravotnictví Marie Součková přesvědčila, že nový úhradový systém za lékařské výkony (DRG), bude fungovat už začátkem příštího roku...


BRNO - Ne všechny ředitele nemocnic ministryně zdravotnictví Marie Součková přesvědčila, že nový úhradový systém za lékařské výkony (DRG), bude fungovat již začátkem příštího roku.

Systém DRG se začne postupně zavádět od 1.ledna, řekla Součková. Někteří ředitelé tomu nevěří, jiní zase tvrdí, že nemocnice nejsou na tuto novinku připraveny.

DRG by měl postupně nahradit stávající systém úhrady diagnózy ze strany zdravotních pojišťoven. Každá z nich totiž dosud platí za stejnou diagnózu jinak, ceny se liší také okres od okresu. Smyslem DRG je tyto rozdílnosti zcela odstranit, aby lékařskývýkon měl celoplošně pro všechny pojišťovny stejnou cenu.

„Je už listopad, konkrétní podoba DRG nebyla schválena, přitom by měla začít fungovat už od ledna. To nelze stihnout,“řekl na setkání ředitelů nemocnic s ministryní jeden z účastníků diskuse.

Součková přiznává, že poslední říjnové jednání o novém úhradovém systému skončilo debaklem. Je však optimistka. „Je to otázka pár dní (dojednání konečné podoby DRG)…nemůže to být posledního prosince,“ míní o vydání vyhlášky o úhradách za zdravotní péči ministryně.

I kdyby tomu tak bylo, tak například šéf Fakultní nemocnice Brno Jan Burian se k lednovému spuštění nového systému staví opatrně. Vítá jej, ale tvrdí, že nemocnice nejsou na DRG připraveny. „Myslím si, že systém k 1. lednu je zcela

nepřipraven. Neproběhlo dosud žádné školení. Projekt je tak rozsáhlý, že skutečně nic nebránilo tomu, aby se to všichni půl roku učili,“ řekl novinářům.

Brzké zavedení DRG má také řadu příznivců. Například ředitelé nemocnice Břeclav či brněnské Nemocnice Milosrdných bratří si od novinky slibují alespoň částečné zvýšení příjmů.

Všichni ředitelé včetně ministryně se však shodli na jednom: DRG je vítaným krokem, nepříznivý stav ve zdravotnictví však nespasí. Management nemocnic s netrpělivostí očekává středeční večerní jednání koaliční komise pro zdravotnictví.

Ta by měla například konkretizovat pomoc státu s oddlužením bývalých okresních nemocnic, dát odpověď na to, zda se naleznou prostředky na zvýšení úhrad za státní pojištěnce, komise by se měla také zabývat možnostmi nápravy opožděných plateb ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?