Nový virus ptačí chřipky někdy podle vědců odolává i léku Tamiflu

29. 5. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Klinické testy poprvé ukázaly, že nový virus ptačí chřipky H7N9 v některých případech odolává i lékům jako Tamiflu, které se používají proti chřipce u lidí. Toto zjištění je znepokojující, uvedl tým čínských vědců ve zprávě, kterou zveřejnil lékařský časopis The Lancet.


Vědci v dubnu zkoumali v Šanghaji 14 pacientů nakažených virem H7N9 a u třech z nich antivirové léky nezabíraly. Genetická analýza viru podle zprávy potvrdila, že vznikla mutace odolná vůči lékům jako Tamiflu. Dva z těchto tří pacientů již zemřeli a třetí je ve vážném stavu.

Tamiflu a podobné antivirové léky jsou dosavadní jedinou dostupnou léčbou ptačí chřipky kmene H7N9. „Zjevná jednoduchost, s jakou se ve viru H7N9 objevila odolnost vůči antivirovým lékům je znepokojující,“ uvedli autoři zprávy v prestižním mezinárodním odborném čtrnáctideníku. Odolnost se podle nich týká hlavně pacientů, kteří berou kortikosteroidy proti zánětům.

Zatím nebyl zaznamenán žádný případ potvrzeného přenosu viru ptačí chřipky z člověka na člověka od března letošního roku, kdy se H7N9 objevil v Číně. Dosud se jím v této asijské zemi nakazilo nejméně 130 lidí, z nichž 37 zemřelo. V posledních dvou týdnech se nikde neobjevil žádný nový případ.

Jistý tým vědců z Číny, Hongkongu, USA a Kanady v časopise Science nedávno s odvoláním na laboratorní testy varoval, že nový kmen ptačí chřipky H7N9 se může přenášet mezi fretkami a za určitých podmínek by totéž mohl udělat i mezi lidmi. Pokud by se ukázalo, že se virus může snadno přenášet mezi lidmi, pak se odborníci obávají, že by mohl spustit celosvětovou pandemii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?