Nový zákon by měl zamezit snadné dostupnosti cigaret dětem

12. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dostupnost cigaret a ostatních tabákových výrobků by měl snížit zákon o opatřeních na ochranu před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který dnes ministryně Součková předloží vládě...


PRAHA - Preventivní snahy omezit kouření u dětí a mladistvých brzdí snadná dostupnost tabákových výrobků. Přitom kuřáků mezi dětmi od poloviny devadesátých let přibývá. Po cigaretě sahá pravidelně již třetina patnáctiletých a mezi třináctiletými je 11 procent kuřáků. Každé čtvrté dítě se s cigaretou seznámilo ještě dříve, než dovršilo desátý rok života. Tyto údaje včera uvedl Ladislav Csémi z Psychiatrického centra Praha při veřejné diskusi o snižování spotřeby tabáku v Evropě.

Právě dostupnost cigaret a ostatních tabákových výrobků by měl snížit zákon o opatřeních na ochranu před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který dnes ministryně zdravotnictví Marie Součková předloží vládě. Pocle návrhu zákona by měl být omezen počet míst, kde budou cigarety v prodeji, a zvýšeny pokuty za jejich prodej mladistvým. Rozšiřuje také působnost kontrolních orgánů.

Odborníci však upozorňují na to, že zákon sám nic nevyřeší i proto, že česká společnost je ke kouření stále velmi tolerantní. I přesto, že věková hranice prodeje tabákových výrobků je dnes 18 let, děti nemají problém si je koupit. „Do současnosti se sankce proti obchodníkům, kteří prodají cigarety dětem, využívalo jen velmi zřídka. Sami rodiče někdy posílají děti do trafiky,“ konstatovala Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu.

Zákonná opatření však pokládá za nutná a efektivní. Počet kuřáků se podle ní snížil například v zemích, kde platí úplný zákaz tabákové reklamy. Také v ČR její omezení schválila v únoru sněmovna. Stejný efekt přináší i zákaz kouření na pracovišti, tvrdí Sovinová.

Nejdůležitější však je, aby kuřáci sami chtěli přestat kouřit. Jinak jim od této závislosti nepomohou ani zákazy, ani léčba. Odborníci se shodují, že podstatné je, aby nekouření jako normu přijala sama společnost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?