Nový zákon by prý mohl zpomalit chod nemocnice

8. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitele Masarykovy nemocnice Jiřího Madara může schválení návrhu zákona o zdravotnických zařízeních v konečném důsledku zpomalit chod nemocnice...


Ústí nad Labem - Návrh zákona o zdravotnických zařízeních, který se již dostal do Poslanecké sněmovny, může zpomalit chod nemocnice. Obává se toho ředitel Masarykovy nemocnice Jiří Madar.

„V návrhu je deklarována povinnost založit dozorčí nebo správní rady v příspěvkových organizacích, stejně jako kdo může být členem a jaké má povinnosti. Protože na definované věci má tento orgán 60 dní na schválení, může způsobit zmíněné zpoždění,“ míní MUDr. Madar. Řešením by bylo podle jeho názoru transformovat zdravotnická zařízení na jiné formy, než jsou příspěvkové subjekty, které by se řídily obchodním a občanským zákoníkem.

„V tom případě by měly dozorčí rady své místo, a těmito zákony i jasně definované pravomoci a odpovědnosti,“ dodal. Nemocnice v současné době navíc výrazně zlepšila, podle Madarova tvrzení, své hospodaření.

V nemocnicích neexistuje podle účastníků sjezdu České lékařské komory kontrola a proto se lze obávat vysoké míry korupčního prostředí. Podle návrhu zákona o zdravotnických zařízeních by správní rada musela schvalovat řediteli důležité hospodářské a medicínské kroky.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 8.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?