Novým ředitelem liberecké záchranky bude Vladimír Hadač

25. 2. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje bude trutnovský chirurg Vladimír Hadač. V čele záchranky vystřídá v pondělí 3. března Jana Lejska, který byl jejím řízením dočasně pověřen poté, co vedení kraje loni v listopadu z funkce odvolalo poslance Stanislava Mackovíka (KSČM). Důvodem byla manažerská pochybení, která odhalil audit. ČTK o tom informoval mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.


Do výběrového řízení se přihlásilo osm uchazečů, pět z nich splnilo podmínky. Hadač, kterého komise vybrala, v minulosti vedl Okresní středisko zdravotnické záchranné služby v Trutnově a stále pracuje jako lékař záchranné služby. V současné době provozuje v Trutnově privátní chirurgickou praxi a slouží na chirurgickém oddělené vrchlabské nemocnice. Svou lékařskou dráhu věnoval a věnuje především chirurgii, urgentní medicíně a baromedicíně, která souvisí s jeho velkým koníčkem - potápěním.

Součástí výběrového řízení byl i návrh koncepce řízení záchranky. Hadač v té své kladl důraz na vyšší míru spolupráce nemocnic. „Mým cílem je zintenzivnit spolupráci nemocnic a záchranné služby v regionu a lépe hospodařit. Zasadím se o úzkou spolupráci s nemocnicemi, protože takové fungování nám umožní kvalitně využít personál, lékaře i záchranáře a jejich odbornost. Zároveň tento přístup zlepší ekonomiku provozu,“ uvedl lékař, který by rád zjednodušil práci svých podřízených. „Náplní práce záchranářů je zachraňovat lidské životy a ne se utápět v byrokracii,“ poznamenal.

Zdravotnická záchranná služba je s obratem 270 milionů korun největší krajskou příspěvkovou organizací. Vznikla v roce 2003 a má tři desítky výjezdových skupin rozmístěných ve 13 městech v kraji. K naléhavým případům může liberecká záchranka vyslat i vrtulník. Nemůže však létat za každého počasí. K dispozici mají záchranáři tři desítky aut, ve službách se střídá 46 lékařů. Ročně vyjíždějí liberečtí záchranáři ke zhruba 63.000 případů. Záchranka připravuje výstavbu nového operačního střediska. Na projekt za bezmála 47 milionů korun získala dotaci z evropských fondů

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?