NSS: ČLK postupovala v roce 2001 nezákonně, pokuta 450.000 platí

1. 4. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) postupovala v roce 2001 nezákonně, když označila ve svém katalogu ceny služeb ambulantní péče jako minimální s tím, že by je měli členové komory dodržovat. Vyplývá to z pondělního rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), který soud zveřejnil na své elektronické úřední desce...


NSS tak zároveň potvrdil i pokutu 450.000 korun, kterou ČLK za její postup uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokutu ČLK v roce 2003 zaplatila, ale domáhala se zrušení pokuty i verdiktu ÚOHS.

NSS zamítl kasační stížnost ČLK, kterou komora chtěla zrušit rozsudek Krajského soudu v Brně z května 2005. Krajský soud tehdy zamítl žalobu komory proti antimonopolnímu úřadu, a rovněž tak potvrdil pokutu 450.000 korun.

Krajský soud tehdy podle informací úřadu zamítl mimo jiné námitku komory, která se týkala „zjevné nepřiměřenosti“ výše pokuty. V rozsudku se uvádí, že sankce rozhodně nemůže žalobce existenčně ohrozit nebo omezit výkon jeho kompetencí stanovených zákonem.

ÚOHS podle zdůvodnění krajského soudu přitom vycházel z majetkových poměrů komory. Zjistil přitom, že pro rok 2002 počítala komora se základním příjmem z členských příspěvků ve výši cca 59 milionů korun. Pokutu přitom mohl úřad udělit až do výše deseti milionů korun nebo deseti procent z čistého obratu za poslední kalendářní rok.

Komora se nejprve odvolala proti prvostupňovému rozhodnutí ÚOHS, které ale tehdejší předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář potvrdil. V rozkladovém verdiktu z února 2003 Bednář upozornil, že na oborovém trhu působí jen soutěžitelé zapsaní do seznamu lékařů vedeného ČLK.

„Ke sjednocení jejich cenové politiky sice nedošlo, hospodářská soutěž mezi nimi mohla být přinejmenším omezena,“ uvedl tehdy Bednář. Navíc existovalo riziko, že pacienti si mohli jen omezeně vybrat nabídku lékaře, který by mohl mít nižší než dohodnutou minimální cenu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?