NSS potvrdil pokuty 44 milionů za kartel zdravotnických firem

19. 12. 2019 9:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokuty zhruba 44 milionů korun, které uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartel dodavatelů zdravotnické techniky firmám Hospimed a Puro-klima. Pokuty musely firmy zaplatit již v roce 2016, po pravomocném rozhodnutí předsedy ÚOHS. Hospimed dostal pokutu 33,2 milionu korun, Puro-klima 10,9 milionu korun.


Firmy v letech 2008 a 2010 podle úřadu slaďovaly své nabídky nebo koordinovaly své jednání při účasti ve veřejných zakázkách. Týkalo se to například modernizace přístrojového vybavení nemocnice v Liberci nebo přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Kartel se týkal zakázek za téměř 200 milionů korun bez DPH.

"Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky uvedených zadávacích řízení, a došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu dodávek zdravotnické přístrojové techniky na území České republiky," uvedl k případu v minulosti předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Při prověřování konkrétních tendrů úřad zjistil, že některé nabídky firem byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem.

Případ posuzoval v roce 2018 i Krajský soud v Brně, který ale žaloby obou pokutovaných firem zamítl. Jeho rozhodnutí teď potvrdil i Nejvyšší správní soud, k němuž obě společnosti podaly kasační stížnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?