Nymburští lékaři u soudu uznali pochybení i falšování dokumentace

1. 2. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři nymburské nemocnice, kteří jsou obviněni z usmrcení z nedbalosti a z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů, uznali dnes u soudu svá pochybení.

Michal Križanovič je obviněn z usmrcení z nedbalosti, stejně tak Václav Hulínský, primář interny. Hulínský je s Tamarou Malcevovou obviněn i z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů. Za usmrcení z nedbalosti hrozí lékařům rok až šest let vězení. Pozůstalí požádali nemocnici o odškodnění, ta se s nimi podle tiskové mluvčí nemocnice Pavlíny Stránské vyrovná mimosoudně. Výši odškodnění nechtěla komentovat.

Ošetřující lékař v lékařské zprávě přehlédl, že pacient je diabetik, kvůli čemuž ho nechal téměř celý týden bez inzulinu. Pacient byl po šesti dnech propuštěn a mohl se vrátit do domova s pečovatelskou službou. Následně byl v kritickém stavu převezen zpět do nymburské nemocnice, kde zemřel. Kromě toho lékaři falšovali po mužově smrti dokumentaci, aby zamaskovali selhání.

Ošetřujícím lékařem pacienta, který zemřel, byl Križanovič, lékař bez atestací, který měl podle zákona pracovat pod dozorem. U soudu uznal, že udělal chybu. „Vím, že jsem udělal chybu, měl jsem udělat chemický test,“ řekl Križanovič. Tento lékař pacienta loni v pátek 6. května propustil z nemocnice. Personál v diakonii u muže následně zjistil kritickou hladinu cukru. Hned v pátek odpoledne byl převezen zpět do nemocnice, kde v noci na sobotu zemřel.

Na pochybení nepřišel ani primář při dvou velkých vizitách. „Není možné, abych se seznamoval se všemi diagnózami všech pacientů, vždy kontroluji pouze to, s čím je u nás pacient primárně hospitalizován. V tomto případě to byly bolesti kolem kyčle,“ řekl primář Hulínský.

Po smrti pacienta přišli lékaři na své pochybení. Primář řekl, že do zprávy byly proto na jeho pokyn doplněny informace o tom, že pacientovi inzulin podáván byl. „Chtěl jsem chyby kolegy zakrýt, iniciátorem zfalšování zprávy jsem byl já. Stala se chyba a je mi jí líto,“ řekl dnes u soudu primář.

Informace do zprávy doplnila na žádost primáře v sobotu sloužící lékařka Tamara Malcevová. Je ze zfalšování dokumentace obviněna spolu s primářem. „Šla jsem a tu zprávu doplnila. Bylo to na žádost primáře, ale nijak na mě netlačil. Byla jsem blbá,“ řekla Malcevová.

Jeden ze soudních znalců zabývajících se případem uvedl, že nepodání inzulinu je v příčinné souvislosti s otokem mozku, na který pacient zemřel. Druhý ze soudních znalců ale upozorňuje, že otok mozku může mít řadu příčin a není jednoznačné, že vznikl kvůli tomu, že lékaři neaplikovali inzulin.

Primář u soudu také upozornil na to, že na šedesátilůžkovém interním oddělení mají sloužit tři lékaři s příslušnou odborností. „S příslušnou odborností jsem na oddělení ale jen já,“ uvedl.

Soudní pokračuje také ve středu, kdy mají vypovídat svědci. Rozsudek ale nepadne, další jednání je svoláno na březen. Obvinění lékaři stále pracují na interním oddělení nymburské nemocnice. Vedení nemocnice vyhlásilo výběrové řízení na primáře interny a na další lékaře téhož oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?