O boji lékáren s větrnými mlýny

3. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každé čtvrtletí se mění úhrady léků od zdravotních pojišťoven a ceníky se stovkami položek zatěžují lékárníky zbytečnou administrativou, proti které dosud marně bojují...


Pardubice - Jako počátek ostatních čtvrtletí i tento předprázdninový byl v pardubických lékárnách poznamenán zvýšeným administrativním ruchem. Lékárníci přeceňovali léky podle seznamů, které měli v dostatečném předstihu obdržet od zdravotní pojišťovny. Ne všude se tak stalo včas.

Zbytečná administrativa

V provozovnách, kde dosud nemají oficiální seznam, využívají počítačové informace, aby tak uvedli do souladu ceny na lécích, které mnohdy nakoupili do zásoby. Nyní na nich třeba i prodělají.

Na nedostatečnou logiku systému hledí lékárníci se stále větší nelibostí. A jejich profesní organizace vyvíjí nové a nevyslyšené iniciativy. V lékárně na Karlovině mají nový program od 1. července v počítači a jako jindy změnili položky úhrad pojišťoven.

„Je v našem zájmu, abychom měli ceny v pořádku, pojišťovna by nám podle starých úhrad nic neproplatila. Tentokrát to není tak dramatické, mnoho cen se nemění, jsou ale skupiny léků, kde se úhrada pojišťovny snížila rapidně a pacient musí doplácet víc,“ řekla nám Lucie Sovová jménem kolektivu pracovníků a dodala:


„Výsledkem je cenový chaos, ve kterém se přestávají orientovat zákazníci, lékaři i lékárníci sami. Situace, kdy nemocný člověk je nucen cestovat po lékárnách, je neetická, degraduje lékárníka na obchodníka a lékárnu na supermarket.“

lékárník Jiří Zimák

„Nejsou to tisíce položek, ale i dost těch malých je spojeno se zbytečnou administrativou. Velký nárůst ceny je hlavně u inzulínů a léků na snížení cholesterolu. Máme ale jiné starosti. Ceny léků by měly být všude stejné. Lékárna polikliniky se chová vůči ostatním nefér a menší lékárny tak ztrácejí klienty.

„O stanovisko jsme požádali i v lékárně U Kostelíčka, kde otec a syn Zimákovi provozují soukromou lékárnu. Jiří Zimák nám řekl:

„Nejvíce administrativně náročné jsou jak my říkáme buzerační doplatky, které nemohou mít žádný význam pro úspory prostředků. Takový lék na bradavice Verrumal hradila pojišťovna 215,90 a nyní 214,60. Jen to komplikuje život. Navíc máme důkazy, že se prodávají léky i za dumpingové ceny, dokonce pod dovozní cenou. Otázka je, kdo jim hradí rozdíl.“

Profesní komora bojuje

V současnosti je možné, že doplatek pro pacienta je různý, dokonce i v jedné lékárně se mohou ceny několika krabiček lišit o desetihaléře, ale i stokoruny. A to v závislosti na tom, kdy a od kterého dodavatele lékárna lék koupila.

Dalším důvodem jsou změny cen léků a každé čtvrtletí změny úhrad od zdravotních pojišťoven.

„A k tomu přistupují různé obchodní aktivity výrobců léků a distributorů, kteří některým lékárnám v závislosti na obratu a tedy v podstatě na velikosti lékárny dodávají za nižší ceny. Existují i zcela záhadné machinace v některých lékárnách, jejichž výsledkem je naprosto nereálně nízká cena a tedy i nereálně nízký doplatek,“ posteskl si Jiří Zimák.

Tato situace zužuje komunikaci pacienta s lékárníkem na otázku ceny a odvádí lékárníka od samotné podstaty jeho práce, pečovat o pacienty a léčit je i slovem.


DÁLE ČTĚTE:
Nové ceny v lékárnách: podraží část léků na tlak
Přežijí malé lékárny jen díky obětavosti lékárníků?

HELENA MANDYSOVÁ, Pardubické noviny, 3.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?