O cenách péče rozhodne Heger, pojišťovny nechtějí platit víc

27. 9. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Po krachu vyjednávání mezi lékaři, nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami rozhodne o cenách péče na rok 2012 ministerstvo zdravotnictví. Čas na to má do konce roku, řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň.


Pojišťovnám sice podle analýz mírně stouply příjmy, víc ale platit nechtějí. V závěrečném kole dohodovacího řízení se minulý týden zástupci 11 oblastí péče s pojišťovnami nedohodli. Poprvé v historii nepřistoupili na nabídku pojišťoven ani zubaři a domácí péče.

„Důvodem nedohody je ekonomická situace zdravotnictví, kdy zdroje stagnují a nestačí pokrýt vzrůstající nároky poskytovatelů péče,“ řekla Marcela Ambrožová z analytické komise Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V předchozích dvou letech výběr pojistného podle dat komise klesal a pojišťovny braly z rezerv. Loni v prvním pololetí se pokles zmírnil a ve druhém pololetí začal výběr stoupat. Růst pokračuje i letos.

Na základě makroekonomických dat odhadují pojišťovny celkové příjmy za celý letošní rok 216,44 miliardy, to je nárůst o 1,75 procenta proti loňsku, a pro rok 2012 ve výši 220,56 miliardy, což je nárůst proti letošku o 1,9 procenta a proti roku 2010 o 3,69 procenta.

Celkové příjmy pojišťoven podle zprávy analytické komise dosáhly loni 212,718 miliardy korun, z pojistného 160,011 miliardy a z plateb státu 52,707 miliardy. Oproti předchozímu roku stouply celkové příjmy o 3,920 miliardy, 1,34 procenta, hlavně díky růstu peněz státu o 4,022 miliardy.

Za období leden až červenec 2011 byly příjmy pojišťoven podle dat analytické komise 123,642 miliardy, z pojistného 92,756 miliardy a od státu 30,886 miliardy. V porovnání se stejným obdobím loňska stouply příjmy o 1,604 miliardy.

Náklady na zdravotní péči dosáhly loni podle zprávy 215,582 miliardy, to je proti roku předchozímu nárůst o 4,743 miliardy, o 2,25 procenta. Záchranným službám stouply peníze o devět procent, nemocnicím o 7,35 procenta, což ale ovlivnil přesun následné péče do nemocnic, a ze stejného důvodu poklesly příjmy léčebnám dlouhodobě nemocných o 42,7 procenta. Výdaje za léky klesly podle analýzy o 6,02 procenta.

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala ČTK řekl, že nemocnice osloví co nejdřív ministra Leoše Hegera (TOP 09). Chtějí, aby změnil plán pojišťoven platit jim příští rok 95 procent letošních peněz. Potřebují o čtyři procenta víc na pokrytí růstu DPH a další čtyři procenta na přidání lékařům, jak to v memorandu na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme slíbila vláda. Další peníze potřebují pro sestry.

Heger ČTK potvrdil, že slib o růstu platů splní. V memorandu ale je podmíněn vyšší efektivitou zdravotnictví. Nemocnice podle ministra mohou získat zdroje z vnitřních úspor, tedy rušit lůžka a slučovat provozy. S navyšováním peněz ze státního rozpočtu pro příští rok Heger nepočítá. „Předpokládá se, že pokud se ekonomická situace výrazně nezmění, tak by měly být úhrady na letošní úrovni,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Označil to za maximum možného.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka splnila vláda jen první část memoranda o letošním navýšení platů. Nebude-li pokračovat, očekává v příštím roce další nepokoje lékařů, ke kterým se přidají sestry. Protestní akce připravuje také Koalice soukromých lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?