O čistotu v porodnici se kromě uklízeček starají i nanočástice

1. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
O čistotu v šumperské porodnici kromě pečlivých uklízeček nově dbá také speciální nástřik s nanočásticemi, které spolehlivě zlikvidují nebezpečné mikroorganismy a odstraní ze vzduchu škodlivé látky.


Vedení šumperské nemocnice si od novinky slibuje zvýšení ochrany pacientů i personálu. Porodnice je prvním oddělením, které nový nanotechnologický nástřik s částicemi titanu a stříbra zkouší, řekl dnes ČTK správce Nemocnice Šumperk Martin Pelnář.

„Jde o speciální nátěr, který vytváří vysoce oxidační vrstvu. Ta účinně likviduje veškeré organismy a čistí vzduch od škodlivých látek,“ uvedl Pelnář. Nanotechnologickým roztokem nemocnice nechala nastříkat zatím jeden porodní sál. Druhý sál bude nástřikem opatřen poté, co do něj nemocnice instaluje porodní vanu.

Nanotechnologický antibakteriální nátěr podle Pelnáře likviduje viry i bakterie, samočistí povrch a zároveň zbavuje vzduch nebezpečných látek a zápachu. „Antibakteriální nástřik chrání pacienty i personál, zvyšuje čistotu nemocničního prostředí, snižuje riziko infekcí a odstraňuje výpary z desinfekcí a dalších případných látek,“ uvedl Pelnář, podle kterého nástřik ještě víc sníží riziko infekcí.

Speciální nanotechnologický nástřik obsahuje oxidační vrstvu, která je aktivována pomocí denního světla či zářivek se světlem o určité vlnové délce. Oxidace poté všechny organismy, jako jsou bakterie a viry, rozloží na neškodné molekuly vody.

Do porodnice v Nemocnici Šumperk přijíždí nejčastěji budoucí matky z šumperského, zábřežského a částečně také z orlickoústeckého regionu. Oddělení disponuje 22 lůžky a čtyřmi nadstandardními pokoji.

Šumperskou nemocnici vlastní od loňského března Martin Polach, který ji získal od skupiny Agel. Změna majitele šumperské nemocnice souvisí s dřívější transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek na jaře přenechal tuto nemocnici, která byla součástí zdravotnické skupiny Agel. Šumperská nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?